Hopp om bättre arbetsmiljö på biblioteket

Arbetsmiljön på Almedalsbiblioteket har varit problematisk i många år och chefsbytena har avlöst varandra. Nu hoppas både fack och arbetsgivare på förbättring.

Almedalsbiblioteket har legat dåligt till i regionens medarbetarundersökningar i flera år.

Almedalsbiblioteket har legat dåligt till i regionens medarbetarundersökningar i flera år.

Foto: Dennis Pettersson/arkiv

Visby2019-11-01 09:12

I flera år har Almedalsbiblioteket legat under snittet i de medarbetarundersökningar som regionen regelbundet gör. Omsättningen på chefer har varit stor och efter det senaste chefsbytet, när såväl Almedalsbiblioteket som regionens enhet för distriktsbiblioteken fick nya chefer, har det funnits oro på biblioteket. 

Rosita Sundh, SACO:s huvudskyddsombud på Gotland, deltog på det senaste APT-mötet. Hon berättar att det funnits problem på biblioteket så länge hon kan minnas och att ett stort problem under åren har varit att personalen upplevt att de inte har något inflytande på sin arbetssituation. 

– Man är totalt utlämnad till någon annans godtycke. Personalen har mått jättedåligt och det är flera som sagt upp sig, säger Rosita Sundh.

Det första APT-mötet med de nya cheferna har bland annat omskrivits i anonyma insändare i GA där insändarskribenten uttrycker missnöje med den nya ledningens agerande. Rosita Sundh tror att situationen uppstod på grund av att de nya cheferna inte kände till hur situationen varit innan.

– Jag tror att cheferna när de gick in hade noll koll på problematiken bakåt, och därför blev det okänsligt, säger hon.

Heléne Linder är sedan ett par månader tillbaka bibliotekschef på Almedalsbiblioteket och kände inte till problemhistoriken när hon började. Hon tror att förtroendet för chefer försämrats av de ständiga chefsbytena vilket kan ha spelat in på hur en del personal upplevde mötet.

– Man kanske är orolig som medarbetare när det blir förändringar och när det kommer in två chefer som inte har biblioteksbakgrund, säger Heléne Linder.

Från arbetsgivarens håll hoppas man på bättre kontinuitet på chefssidan. En del av lösningen på arbetsmiljöproblemen kan bli en samverkansgrupp med chefer, fack och medarbetare, men också förändringar i bibliotekets verksamhet.

– Det finns organisatoriska förändringar som måste till så att det inte blir så slitsamt för personalen, säger Heléne Linder och nämnder bland annat problem med scheman som gjort arbetsdagarna röriga för personalen.

Även hos facket finns förhoppningar om att de långvariga problemen ska kunna få ett slut och att personalen ska bli mer delaktig i sin arbetssituation.

– Jag har gott hopp om att kunna bygga upp en struktur för att kunna ta tag i de här problemen. Jag har cheferna med mig i att det äntligen ska bildas forum för delaktighet, säger Rosita Sundh.

Almedalsbibliotekets nya chef Heléne Linder.
Almedalsbibliotekets nya chef Heléne Linder.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!