Bränderna i Visby – polisen ber om allmänhetens hjälp

Efter fem anlagda bränder på tre veckor jobbar polisen intensivt för att få fast en eller flera misstänkta gärningsmän. Nu går spaningsledaren ut med övervakningsbilder på två personer som är högintressanta i utredningen.

Två olika övervakningsbilder kopplade till de omtalade bränderna.

Två olika övervakningsbilder kopplade till de omtalade bränderna.

Foto: Övervakningsbilder/Polisen

Visby2021-09-30 12:24

Fyra av bränderna har inträffat de senaste två helgerna och rubriceras av utredarna som mordbrand. Den femte klassas som skadegörelse genom brand. Polisen hoppas nu att allmänheten ska kunna hjälpa till att identifiera två män, som fångats på övervakningsfilmer i samband med mordbränderna.

 – Vi har två personer som är säkrade på övervakningsfilmer och de är högintressanta i mordbrandsutredningen. Bilderna är det bästa vi har och vi är väldigt angelägna om att få veta vilka de är, säger spaningledare Christian Molin.

Bilderna är ganska gryniga?

– Vi har inte kunnat identifiera dem internt. Men känner man till personerna kanske man känner igen lite detaljer på hur de ser ut, hur de är klädda och kroppshållningen. Vi hoppas att man utifrån det kan höra av sig till polisen och ge oss namn, säger Christian Molin.

Enligt polisen går utredningen framåt och man misstänker att bränderna hänger samman. Och man vill att folk som bor i anslutning till brottsplatserna och eventuellt har egna larm och övervakningskameror ska titta om det kan ha fastnat något av intresse för utredningen.

– Anledningen till att det här rubriceras som mordbränder är att det varit fara för personers liv och hälsa. Men också för att det funnits stor fara för omfattande egendomsskador. På vissa platser har det blivit så varmt att rutorna på flerfamiljshus spruckit. Det har alltså blivit materiella skador, men sätter även spår hos dem som bor i fastigheterna. Det väcker dessutom säkert oro hos människor som inte är drabbade. Vad händer mig härnäst, kanske man tänker.

Är du orolig för att någon människa ska skadas?

– Den oron finns såklart. Särskilt när bränderna sker i anslutning till flerfamiljshus. Skador på egendom kan man ersätta. Men inte människor som skadas.

Hur är det för dig som utredare att jobba med det här?

– Det är givetvis stressande på ett sätt att jobba med det här. När man vaknar på morgonen och undrar om det har skett någonting igen. Samtidigt har jag en möjlighet att bringa klarhet i ärendet och om vi gör ett bra jobb få stopp på det här. Jag och mina kollegor gör precis allt vi kan för att för att det inte ska ske igen och för att vi ska få tag i dem som ligger bakom bränderna. Oavsett om det är en eller flera gärningspersoner, säger Christian Molin.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!