Är den nya gasledningen ett harmlöst affärsprojekt, det var frågan som vi ställde i Almedalen. Faktumet är att ryska gasleveranser ska binda Europa fast för de kommande 50 åren. Det tar 9 miljarder euro för att bygga ledningen vilket betyder att precis så mycket pengar kommer att delas ut till olika aktörer av ett kremlstyrt bolag. EU:s energiunion, Parisavtalet och sanktionerna mot Ryssland efter annektering av Krim och kriget i Östra Ukraina är helt nya omständigheter som väger mycket. Kanske är de omfattande planerna helt lagliga men är de verkligen lämpliga i dagens läge?
Moderaterna som satt i regeringen när den första Nord Stream byggdes har nu ändrat sin syn på saken. ”Det är ingen tvekan att energi är med i den [ryska] verktygslådan när det gäller försvars- och säkerhetspolitiska påtryckningar”, betonade Hans Wallmark, Moderaternas försvarspolitiska talesperson. ”Det går inte att gå tillbaka till ”business as usual”. Det är ett nytt och mycket allvarligt läge. Vi måste se situationen så som den är i dag.”
Christoffer Karlsson (LUF), påpekade att även gas borde omfattas av sanktionerna. Tyvärr är Tyskland helt beroende av gasen från Ryssland och situationen kommer att förvärras så snart den nya ledningen levererar.
”De baltiska länderna och Polen hävdade redan från början att Nord Stream är ett geopolitiskt maktprojekt,” noterade Patrik Oksanen, kolumnist i säkerhetspolitiska frågor i MittMedia.
”Även Gazproms beslut att helt avveckla alla gasledningar genom Ukraina talar för att Nord Stream 2 inte är ett kommersiellt utan ett politiskt projekt. Det förstärks ytterligare av det kommersiellt ologiska i att undvika Kaliningrad som gasledningens kontaktpunkt, trots att man där varken skulle behöva söka tillstånd eller övertyga lokalpolitiker”, sade Anke Schmidt-Felzmann, forskare vid Utrikespolitiska Institutet.
Debatterna kring Nord Stream 2 måste fortsätta på den europeiska, statliga och lokala nivån så att rätt beslut kan fattas. Men det är också väldigt viktigt att man inte blandar PR med fakta i diskussionerna. Information är som ett vapen i dag, det vet vi alla som följde de många säkerhetspolitiska debatterna i Almedalen i år.
För esterna i Sverige har det varit en hjärtefråga sedan i vintras när förbundets gotländska avdelnings ledare Riina Noodapera slog larm.