Ledare Gotlands Allehanda Ardalan Shekarabi, civilminister, har fått brev från landshövdingen och regionstyrelsens ordförande. Cecilia Schelin Seidegård och Björn Jansson (S) vill ha fler statliga jobb till Gotland.

Det brevet har regeringen verkligen gjort sig förtjänt av. Regeringen har ju gjort allt för att underblåsa den klientmentalitet som dess egen samordnare Peter Larsson döpte till "nånannanismen".

Regeringen grep in i pågående rättsprocesser för att skapa Natura 2000-områden som förmörkade framtiden för viktiga arbetsgivare i stenindustrin. Och skickade ut Peter Larsson med en påse pengar för att "skapa" jobb.

Kanske inte samma visa, men melodin var väldigt lik, utspelade sig när regeringen "övertygade" Gotland att inte hyra ut Slite hamn till Nord Stream 2-projektet.

Mellan staten och Gotland finns det en lång historia av ersättningsjobb och kompensationskrav.

Jag har väl egentligen inte så mycket emot det där brevet. Regeringen har anledning att ha dåligt samvete och i den utsträckning det är så, så är det klart att de känslorna i görligaste mån ska exploateras för regionens bästa.

Men det hör ju också till saken att framförallt Björn Jansson, men för den delen även Cecilia Schelin Seidegård, skulle kunna göra så oerhört mycket mer för den gotländska arbetsmarknaden via sina egna fögderier än vad man kan åstadkomma med böner till högre makt.

Det viktigaste hindret för regional utveckling är inte statens njugghet. Gotland tillhör faktiskt de regioner som har absolut flest statliga jobb per capita.

Däremot har Gotland mindre väl förspänt när det gäller företagsklimatet, som åtminstone enligt Svenskt Näringslivs ranking tillhör de sämre i landet. För att göra något åt detta är det ingen som behöver skriva brev till regeringen. Både problemen och lösningarna lokalproduceras. Så även om det kan vara bra att Björn Jansson skriiver brev till regeringen så hoppas jag att det inte är där han har sitt fokus i arbetet för Gotlands framtida utveckling.

För övrigt kan jag inte låta bli att skrocka åt landshövdingens svar, när hon tillfrågas om man diskuterat att eventuella statliga jobb skulle kunna förläggas till landsbygden snarare än Visby.

– Nej, det har vi inte diskuterat. Men det skulle man väl kunna tänka sig. Sen är det ju viktigt med närheten till kommunikationer. Från Visby tar det sju minuter till flygplatsen. Det går inte lika snabbt från Hemse.

Om det inte finns några avgörande invändningar mot att lyfta ut exempelvis en myndighet ur huvudstaden och till Gotland – hur kan då några extra mil på ön vara olägenheten som gör projektet orimligt?