Jordbruksverket beslutade den 13 juni att lantbrukare redan nu får skörda och låta djur beta på trädesmarker. Vanligtvis får man tidigast använda dessa marker 16 juli. Nödåtgärden beror på den torra våren, vilket har resulterat i foderbrist för många lantbrukare. Undantaget är generellt, men de som får kompensation i form av EU-stöd för sin träda måste be om undantag från länsstyrelsen för att få behålla hela stödet.
På Gotland finns omkring 500 lantbruk som har träda och får kompensation för det. Totalt finns cirka 4 000 hektar träda anmäld. Samtalen till länsstyrelsen har inte låtit vänta på sig, på bara en vecka har cirka 100 personer begärt dispens.
– Det räcker om man ringer in till oss så får man undantag omgående. Det ringde precis en äldre lantbrukare som berättade att han aldrig har fått så lite skörd som i år, säger Ingrid Jacobsson, handläggare på länsstyrelsen på Gotland.
Att sex veckor utan regn med höga temperaturer har påverkat skörden instämmer även Anna Törnfelt, ordförande för LRF Gotland, i:
– En del har bara fått första skörden, normalt brukar vi ha fått tre såhär års. Folk har inte fått mer än kanske halva skörden, berättar hon.
Fjolårets väder har bidragit till att det inte heller finns foder i lager.
– Det var en kall och torr vår, en skitsommar och på grund av allt regn i höstas gick inte allt att skörda. Majsen stod till exempel kvar ute i vatten, säger Anna Törnfelt.
Vad blir det för konsekvenser om foderbristen blir allt för stor?
– Då får man börja slakta ut djur, de kan inte stå och svälta. Det är redan brist på framför allt svenskt nötkött, och börjar vi slakta ut hondjuren kommer det om cirka två år märkas en brist. Det gäller även lammkött, säger hon.
Bristen på svenskt kött hänger samman med en ökad efterfrågan på svenska och närproducerade livsmedel. Detta sätter i sin tur stor press på slakterierna.
– Slaktanmälan är full till in i slutet av januari och det är långa köer. Slakterierna ligger redan på max så behöver vi börja slakta ut hela besättningar kommer vi behöva stöd från regeringen, till exempelvis mer frysutrymme på slakterierna, säger Anna Törnfelt.
Det som redan har gått förlorat i torkan går inte att rädda, men det finns hopp. Skörden skulle kunna förbättras, men då krävs mycket regn kommande dagar och veckor.
– Vi skulle behöva 100 millimeter regn. Så det får gärna regna på midsommar för min del, säger Anna Törnfelt.