Den uppmärksamme har lagt märke till att det längst in i gästhamnen i Visby har dykt upp en ny pryl. Något som ser ut lite som en korg, med två små pontoner. Men det är inte någon märklig labutrustning eller landgång för små båtar, utan en australiensisk uppfinning.
– Det är en Seabin, en flytande soptunna. Den sänker sig och drar med skräp som finns på ytan och så fastnar det där, säger Mats Eriksson, Hamnchef vid Region Gotland.
Den flytande soptunnan är den första på Gotland, men fler är på väg.
– Länsstyrelsen har gått med och fått loss pengar via LOVA, Lokala Vattenvårdsprojekt, och de har beställt fem eller sex stycken till som de vill placera ut i hamnen här hos oss, säger Mats Eriksson.
Tunnan rymmer ungefär 40 liter skräp, och drivs av en pump som gör att den pendlar upp och ned och släpper in ytvattnet. Det som sugs in fastnar i nätkorgen. Vid tömningen den här gången hade en engångstallrik, en snusdosa och några plastgarn och plastbitar fångats in. Och framöver ska tunnan kunna fånga upp än mer föroreningar.
– Man kan välja olika nätstorlekar. Och de håller på att ta fram en påse som ska kunna ta upp oljehaltiga saker. Så om någon spillt ut lite olja ska det finnas en påse som absorberar det här, vilket är helt fantastiskt, säger Mats Eriksson.
Tunnan ska även vara säker för de andungar som nyfiket simmar förbi.
– För dem ska inte vara någon fara, utan de är rädda nog att hålla sig borta. Och även om det åker med någon manet eller någon liten räka så är nyttan betydligt större än skadan, säger Mats Eriksson.
När samarbetet med länsstyrelsen kommit längre kommer man tillsammans med dem även börja analysera mer vad som fastnar i tunnorna.
– Vi kommer ta upp och titta på vad det är vi får upp och mäta avfall. För att utvärdera och se vilken effekt det får, säger Mats Eriksson.
I slutändan hoppas han även på att de nya tunnorna kan komma att spara tid för personalen, även om de ska tömmas ganska ofta.
– Vi jobbar med de här bitarna annars också, och går och håvar upp skräp, men då håvar man bara för stunden, den här ligger och jobbar här hela tiden, säger Mats Eriksson.