Betodlare kan få pengar efter 20 år

Mer än ett decennium efter den sista betkampanjen kan gotländska odlare få en sista intäkt från sin betodling. För nästan 20 år sedan betalade de in för höga avgifter till EU. Nu ska 750 000 kronor betalas tillbaka.

Inkomstkälla. Betodlingen var under mer än 100 år en viktig inkomstkälla för det gotlänska jordbruket.

Inkomstkälla. Betodlingen var under mer än 100 år en viktig inkomstkälla för det gotlänska jordbruket.

Foto: Tobias Wallström

Gotland2018-03-09 06:00

I mer än 100 år var betodlingen en viktig intäkt för det gotländska lantbruket. Trots att betodlingen till sockerproduktion upphörde för tolv år sedan kan betodlarna på Gotland nu få en sista inkomst från sina odlingar.

2014 slog EU-domstolen fast att sockerbolagen hade betalat in för höga avgifter till EU under åren 2001 till 2006. Den gången handlade det om 40 miljoner kronor som fördelades mellan de svenska odlarna.

Nu har domstolen kommit fram till att avgifterna var för höga också under åren 1999 och 2000. Nästan två decennier senare ska bolagen och odlarna få tillbaka sina pengar. Den här gången är det tolv miljoner kronor som ska fördelas mellan 4 700 svenska betodlare.

För Gotlands del handlar det om ersättning för 378 000 ton betor som odlades under dessa år. Det kan ge en återbetalning på cirka 750 000 kronor.

– Det känns fullständigt tokigt, men alla gåvor mottages med tacksamhet, säger Bengt Hallgren i Stenkumla, som var sekreterare i Betodlarföreningen på Gotland under de aktuella åren.

När EU betalade tillbaka pengar till odlarna 2014 kunde de använda sig av sockerbolagens odlarregister. Den här gången kommer det inte att gå lika lätt.

– De har bytt IT-system, så dokumentationen finns inte kvar, berättar Martin Skoglund, som är handläggare på Jordbruksverket.

De odlare som vill ha sina pengar måste därför själva ansöka om detta hos Jordbruksverket och bifoga dokument som styrker hur mycket betor de levererade till Danisco 1999 och 2000. Det är tveksamt om odlarna har kvar så gamla papper.

– Lagen säger att man måste spara papper i sju år, men det här är ju nästan 20 år sedan, säger Stefan Nypelius på LRF-Konsult.

Av en händelse har Bengt Hallgren just tagit fram alla handlingar från den nedlagda Betodlarföreningen. Avsikten var att lämna dem till landsarkivet, men nu har föreningens gamla förteckningar fått en ny aktualitet. Här finns bland annat uppgifter om hur stora kvoter de flesta av de cirka 400 gotländska betodlarna hade år 2000.

– Jag kommer att förmedla dessa uppgifter till LRF, säger Bengt Hallgren.

Betodlingen på Gotland

I mer än 100 år var betodlingen en viktig intäkt för det gotländska lantbruket. Sockerbruket i Roma togs i drift 1894 och var vid sekelskiftet ett av Sveriges största sockerbruk. 1997 lades sockerbruket ned, trots starka protester, men odlingen kunde fortsätta genom att betorna transporterades med båt från Klintehamn till Skåne.

2006 upphörde dessa transporter och därmed också all betodling till sockerproduktion på Gotland.

När odlingen upphörde 2006 fanns det 254 betodlare på Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om