Bönderna fruktar en rysk invasion

Det är en orolig tid för många av öns bönder – och man fruktar den ryska invasionen. Ett stort antal vitkindade gäss på väg hem till Ryssland mellanlandar på Gotland och käkar upp hela skördar.

Foto: Johan Kurelid

RYSKT LUFTANGREPP2018-05-18 13:20

Eddie Olsson i Lau på östra delen av ön, är besiktningsman som på uppdrag av länsstyrelsen åker ut och synar och bedömer de skador som gässen orsakar.

– I år har det varit lite lugnare än förra året, som var något av rekord, men det kan fortfarande bli väldigt besvärligt, säger han.

GT följde med besiktningsman Olsson till Nyen, nära Brändu fiskeläge. En bonde hade rapporterat stora skador på en av åkrarna, orsakade av flockar av vitkindade gäss.

– Det är korn som odlas här, och det är väldigt mycket som är förstört. Ibland är bönderna som ringer väldigt upprörda, och jag försöker lugna ner dem lite. Men jag förstår dem, det är verkligen inte roligt att upptäcka att gässen har ätit upp hela fält, säger Eddie Olsson.

Snabbt går det dessutom. Inte så konstigt när en enda flock kan bestå av mellan 500 och 1 000 fåglar som väger sex till sju kilo styck.

– Jag uppmanar bönderna att anmäla så snabbt de märker att deras fält har fått skador så vi besiktningsmän kan göra kontroller direkt. Vi gör två till tre kontroller och den sista just innan de ska skörda, för då är det lättare att se exakt hur stora skador som gässen orsakat, säger Eddie Olsson.

Det vitkindade gåsen är fridlyst, men länsstyrelsen på Gotland har utfärdat flera tillstånd för skyddsjakt. Men antalet fåglar som dyker ner mot ön är så stort att det har väldigt begränsad effekt.

Mimmi Skog på naturvårdsenheten på länsstyrelsen, berättar att det betalas ut stora belopp till bönderna som kompensation för skadorna.

– Förra året betalade vi ut 1,2 miljoner kronor i ersättning för jordbruksskador orsakade av gässen. Året före det betalade vi ut 800 000 kronor. Gässen kan alltså förstöra hela skördar när de far fram och tillbaka och betar och trampar.

Länsstyrelsen får varje år in runt 40 ansökningar om att få bedriva skyddsjakt och i stort sett alla får tillstånd under en viss period.

– Skyddsjakt är något vi godkänner när man har försökt med andra lösningar, men sett att det inte fungerar. Det kan handla om att skrämma bort dem på olika sätt, säger Mimmi Skog.

Eddie Olssons roll är att objektivt bedöma skadorna.

– Jag ska se till att det blir en rättvis ersättning och därmed står jag varken på böndernas sida eller på länsstyrelsens sida. Men jag kan erkänna att som gammal bonde har jag lätt att förstå frustrationen när skadorna blir så här stora.

Kan det bli en påfrestande relation med bönderna?

– Nej, det tycker jag inte. Visst kan vi ha delade meningar om saker då och då, men jag tycker att det mestadels fungerar bra.

Eddie Olsson har sysslat med denna uppgift i 12 år – och planerna på att lägga av har funnits under en viss tid.

– Ibland kan jag tänka att, nu räcker det, men det är inte lätt att sluta. Jag känner till bönderna, och jag kan fälten och åkrarna och det är inte så lätt att hitta någon som kan ta över. Så vi får väl se, säger han.

Under åren 1959 och 1960 uppskattades hela världens bestånd av vitkindade gäss till 30 000 stycken. För tio år sedan var den siffran, enligt Svenska jägareförbundet, 870 000.

Det är inte bara Gotland som har problem med de betande fåglarna som förstör jordbruksgrödorna.

– De har ett stråk som går över Skåne, Öland och Gotland, säger Mimmi Skog på länsstyrelsen.

Vitkindad gås

Den vitkindade gåsen är brokig i svart, vitt och grått. Halsen och ryggen är svart vilket kontrasterar mot den vita buken. Vingarna är vattrade i grått, svart och vitt, men på håll är vingarnas färgton grå. Kinderna är vita och näbben svart. På nära håll kan man se att vuxna fåglar har vattrade kroppssidor. Olika individer har olika mängd vitt på kinderna. Det går inte att särskilja hanar och honor med hjälp av fjäderdräkten. Lätet brukar beskrivas som ett gällt skällande.

Källa: Svenska jägareförbundet

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om