Brandrisken hotar Medeltidsveckan

Den extrema torkan ställer till det för Medeltidsveckan. En hel del shower och planerade inslag kommer inte att kunna genomföras. Verksamhetschefen understryker att säkerheten sätts främst.

Eld är Medeltidsveckans signum. Men nu är brandrisken så hög att många evenemang äventyras. Festivalledningen diskuterar kontinuerligt med räddningstjänsten                     hur man ska undvika att brand uppstår under festivalen.

Eld är Medeltidsveckans signum. Men nu är brandrisken så hög att många evenemang äventyras. Festivalledningen diskuterar kontinuerligt med räddningstjänsten hur man ska undvika att brand uppstår under festivalen.

Foto: medeltidsveckan

Brandfaran (GT)2018-07-24 06:30

Medeltidsveckan stundar, med start 5 augusti. Själva sinnebilden för den veckan är shower, matlagning och hantverk där levande eld är centralt. Men nu har det rått extrem värmebölja och torka så länge att mycket av detta troligen inte kan genomföras.

Generellt råder eldningsförbud på ön. I medeltidsveckan ingår, utöver alla spektakulära evenemang, också ett campingläger med de risker det medför.

– Vi har haft eldningsförbud förut. Men det har aldrig handlat om risker på den här nivån, säger Björn Sundberg, medeltidsveckans verksamhetschef sedan 2014.

Han berättar att arrangörsgruppen haft diskussioner med räddningstjänstens förebyggande enhet.

– I dag, säger han under måndagen, har jag sökt räddningstjänsten för ett möte. Men det är ingen hemlighet att de har mycket annat att arbeta med dessa dagar.

Veckan har tjuvstartat med tornerspel runtomkring på ön. Också där brukar det ingå eld i föreställningen:

– Men inte i dagsläget! De planerade inslagen med eld ställdes in när tornerspelen kom till Lojsta, säger Björn Sundberg.

I hur många av de 500 evenemangen förekommer eld?

– Det är svårt att svara på exakt, men i en stor del skulle jag säga. Det är allt ifrån rena eldshower till smeder som håller kurser. Nu får alla vara följsamma och vi arrangörer baserar vårt agerande på vad räddningstjänsten säger.

Oroliga Visbybor har hört av sig till GT de senaste dagarna och undrat hur det kommer att bli under Medeltidsveckan, med tanke på den stora brandrisken.

– Säkerheten går först och veckoprognosen från SMHI tyder ju inte på någon lättnad, säger Björn Sundberg.

Hur mycket kan ni råda över?

– Vi kan styra allt som innefattas i vårt program. Sen kommer det en väldig mängd besökare. Där gäller det för oss att informera. Vi måste intensifiera det arbetet.

I en del fall menar Björn Sundberg att riskerna inte behöver vara så stora som besökaren kan få intryck av.

– Eldslukare använder lampolja, där det inte blir någon gnistbildning.

Men från en smeds ässja ...?

– Slår det gnistor, javisst.

Tältlägret är ett annat orosmoment.

Man kan också räkna med att en rad artister och näringsidkare förlorar inkomster när showerna inte kan genomföras.

Historisk festival

Svenska Kyrkans Studieförbund arrangerade den första Medeltidsveckan 1984. Gotlands bildningsförbund tog över och drev den fram till 1991 då Stiftelsen Medeltidsveckan på Gotland bildades. 2007 bildades det stiftelseägda aktiebolag som nu för tiden arrangerar. 2018 finns 500 evenemang. 40 000 besökare väntas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!