"Då är det slut för Nordkalk"

Mark- och miljööverdomstolen har idag vilandeförklarat målet som rör Nordkalks ansökan om tillstånd att få bryta kalk i Bunge på norra Gotland.

Ducker i Bunge.

Ducker i Bunge.

Foto: Rolf Jönsson

Osäkert för Nordkalk i Bunge2015-04-10 11:09

Anledningen är att Naturvårdsverket i slutet av mars föreslog för regeringen att området ska utpekas som Natura 2000-område. I ett pressmeddelande skriver domstolen:

"Med anledning av detta har flera parter begärt att målet vid Mark- och miljööverdomstolen ska vilandeförklaras i avvaktan på regeringens ställningstagande i frågan.

Domstolen har nu kommit fram till att regeringens beslut i frågan har en så stor betydelse för prövningen av målet att man måste invänta det. Advokaten Johan Öberg företräder paret Bothorp och är en av dem som inkommit med en skrivelse om att ärendet borde vilandeförklaras.

– Jag menar att det inte finns särskilt stora möjligheter att inte utpeka det här området till Natura 2000-område. Regeringen är enligt EU:s direktiv skyldig att peka ut det här som Natura 2000-område, säger Johan Öberg.

Han vågar dock inte gissa på hur det här kommer att sluta. Johan Öberg säger att han har haft fel i varje profetia. Men om området pekas ut som Natura 2000-område är han relativt övertygad om vad som händer.

– Blir det ett beslut i enlighet med Naturvårdsverkets förslag. Då finns det inga möjligheter att ge tillstånd. Då är det slut för Nordkalk, säger Johan Öberg.

Eva Feldt, kommunikationschef vid Nordkalk, är missnöjd över beslutet att vilandeförklara ärendet.

– Vi är besvikna på att vårt mål fördröjs ytterligare. Processen har redan pågått i nästan tio år, men vi respekterar att allt måste få ha sin gång, säger Eva Feldt.

Om området skulle pekas ut som Natura 2000-område. Går det att bryta kalk där?

– Inte som vi ser det. I teorin går det att bryta kalk, men i praktiken kommer det inte att fungera, säger Eva Feldt.

Hon menar dock att det finns stora brister i underlaget som lämnats in till regeringen. Eva Feldt säger att man borde haft med flera parametrar när underlaget till beslut tog fram. Nu hoppas hon att regeringen ska besluta om att göra om underlaget.

– Vi har fullt förtroende för att regeringen kommer se de här bristerna i underlaget och kräva att det ska utredas mer än vad det har gjort. säger Eva Feldt.

Målet skulle egentligen ha inletts 13 april, men nu kan målet kan skjutas upp så länge som till den 31 augusti i år, skriver domstolen i pressmeddelandet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om