David Lindvall går under kommande mandatperiod in som Gotlands socialdemokratiske riksdagsledamot, då ordinarie Hanna Westerén tar föräldraledigt.

Tillsammans med 24-årige Jesper Skalberg Karlsson (M) bildar 23-årige David – yngst i kammaren – därmed landets yngsta riksdagsbänk.

– Yngst någonsin, det är verkligen häftigt. Samtidigt är det utmanande att ta Hannas plats, hon är oerhört duktig, säger han.

Artikelbild

Detta sker dock inte på riktigt förrän 9 oktober, fram till dess går han som gäst vid hennes sida.

En slags avancerad prao på högsta nivå, således.

Det är mycket att sätta sig in i, förstås. Lära känna rutinerna, hitta i lokalerna och känna igen folk.

– Det här känns jättestort och nervöst, men framför allt hedrande att få ta plats i Sveriges riksdag.

Artikelbild

Dock var han alltså på tisdagen på plats bland 349 ledamöter i riksdagshuset i Gamla stan i Stockholm.

Dagen rivstartade i ottan. Dels flyget från Visby, men också telefonintervju med Tv4:s morgonprogram där riksdagens äldste ledamot – 84-årige Barbro Westerholm (L) – fanns som gäst i studion.

Artikelbild

Klockan 14 startade ceremonin där Kung Carl XVI Gustaf, på begäran av talman Urban Ahlin, förklarade riksmötet 2017/18 öppnat och där statsminister Stefan Löfven (S) läste upp regeringsförklaringen.

Under högtidligheterna satt Westerén och Skalberg Karlsson på sina ordinarie plkatser i kammaren, Lindvall fick nöja sig med att sitta på besöksläktaren.

Artikelbild

Så hur kändes det här att vara med om?

– Det var ganska omtumlande, faktiskt. Häftigt. Vilken ceremoni det var, det finns inte så många sådana kvar i Sverige. Det var verkligen pampigt.

Och mitt i allt detta var du, iklädd kostym.

– Ja. Nu när vi pratar är det lite mingel innan vi ska till Konserthuset i kväll (läs: i går). Kul att träffa sina framtida kolleger och så är det en rätt häftig miljö också.

Kostymen, förresten. Hade du en sådan redan tidigare eller har du varit tvungen att inhandlada den speciellt för ditt nya uppdrag?

– Vadå? Klart man har en kostym! Inköpt på Ekströms i Visby och använd vid högtidliga tillfällen, som det här.

I våras avslutade David Lindvall sina studier i statsvetenskap, genusvetenskap och ekonomisk historia på Stockholms universitet och är nu redo för ett år i den absoluta maktens centrum.

Utbildningspolitik och jämställdhetspolitik är de områden som ligger honom varmast om hjärtat, säger han. Men också att hela Sverige ska leva.

När han går in i skarpt läge tar han även över Hanna Westeréns plats i näringsutskottet.

Från att på mellanstadiet ha skrivit sitt första medborgarförslag hemma på Gotland – om bättre skolmat – gick han sedan som 14-åring med i SSU.

Sedan dess har hållt fast vid sitt politiska intresse.

Ungefär samma väg gick Jesper Skalberg Karlsson, även om han valde Moderaterna som sin politiska hemvist: Skolpolitik, Muf – och så plötsligt en plats i riksdagen sedan Gustaf Hoffstedt valt att hoppa av sent på hösten 2014.

Nu ska de tillsammans göra sitt bästa för Gotland. Det är så David Lindvall ser på uppdraget.

– Jag tror vi har mycket erfarenhet att bidra med, det har man i alla åldrar. Tillsammans kan vi föra fram Gotlands intressen.

Hanna Westerén har, liksom Skalberg Karlsson, suttit i riksdagen sedan januari 2015. För henne väntar dock inom kort alltså mammaroll och föräldraledighet.