De manar till lugn: "Det krävs kloka medborgare nu"

Hot, uppmaningar till lynchmobbar i sociala medier och protester på stan. De senaste dagarnas hätska stämning och oro på Gotland måste mötas med fakta och civilkurage, menar bland andra landshövding Cecilia Schelin Seidegård och regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S).

Foto: Hanna Mi Jakobson

Senaste dagarnas oro2016-10-07 13:05

Sedan fem anhållna män, på sannolika skäl misstänkta för grov våldtäkt, släpptes på fri fot i väntan på vidare utredning, har reaktionerna varit starka och stämningen hätsk i sociala medier. Efter protesttåg, uthängningar, hot och misstänkt hemfridsbrott mot åklagare Mats Wihlborg, har polisen på Gotland fått förstärkning från fastlandet. Läget betecknas som en "särskild händelse".

LÄS MER: Polisen kallar in extra resurser

LÄS MER: Åklagare fick hembesök – misstänker hemfridsbrott

Helagotland.se ringde runt till några politiker och andra kända gotlänningar och ställde frågorna:

Vad säger du om de senaste dagarnas oroligheter på Gotland? Vad kan man göra?

Björn Jansson (S), regionstyrelsens ordförande:

Vad säger du om de senaste dagarnas oroligheter på Gotland?

– Det finns mörka krafter och det oroar mig. Vi måste prata utifrån fakta och inte utifrån rykten.

Vad kan man göra?

– Nu gäller det att visa civilkurage och stå upp mot de värderingar och attityder som kommer. När det gäller Region Gotland så har vi en krisberedskap för olika händelser. Vi följer det som sker.

Cecilia Schelin Seidegård, landshövding:

Vad säger du om de senaste dagarnas oroligheter på Gotland?

– Det är djupt olyckligt det som sker. Mats Pettersson (Redaktionschef på Helagotland.se red.anm.) skriver en bra blogg om att man missbrukar det till att göra det till en annan fråga. Han sätter fingret på det väsentliga.

LÄS MER: Mats Petterssons blogg: "Låt dem inte kapa debatten"

Vad kan man göra?

– Vi måste se till att rättsamhället fungerar på ett bra sätt. Vi kan inte ta lagen i egna händer. Att hota polis och åklagare är djupt oroande. Jag känner djupt med Mats Wihlborg efter det som han utsatts för. Sedan gäller det att förhålla sig kritisk till det man ställs inför. Det krävs kloka medborgare nu.

Elin Bååth (Fi) ledamot i fullmäktige:

Vad säger du om de senaste dagarnas oroligheter på Gotland?

– Det som har hänt är hemskt och jag vill ge allt mitt stöd till offret. Men att se nazister och rasister utnyttja situationen för att driva sin agenda fyller mig med en stor sorg och vrede. Verkligheten är att den här typen av brott inte ökat, och att det är män av olika etnicitet som står för våldet. Problemet är en destruktiv mansnorm, inte en viss etnicitet eller kultur.

Vad kan man göra?

– Det som nu behöver ske är att vi får en samtyckeslagstiftning, och att vi på allvar börjar arbeta mot den destruktiva mansnorm som bygger på dominans och erövring, och som inte minst tar sig uttryck i rasisternas retorik om att försvara "sina" kvinnor.

Peter Lindvall, regiondirektör:

Vad säger du om de senaste dagarnas oroligheter på Gotland?– Situationen är spänd och känns lite obehaglig. Vi kan aldrig acceptera våld i någon form och jag har förtroende för att samhällets olika funktioner tar sina respektive ansvar vilket jag tycker att polisen gör, bland annat när de förstärker sina resurser på Gotland.

Vad kan man göra?

– Från Region Gotlands sida samarbetar vi och har löpande kontakt med bland annat polisen. I våra verksamheter möter vi medborgare varje dag och vi har alla ett ansvar att se till att diskussionen förs sakligt i vardagen och i mötet med varandra. Vi måste också klara av att hålla isär olika händelser och det viktigaste vi kan göra är också att fördöma våld i alla dess former.

Mats Pettersson, redaktionschef Helagotland.se:

Vad säger du om de senaste dagarnas oroligheter på Gotland?

– Jag är mycket orolig för vart det här ska ta vägen. Det är ett vidrigt brott som den här rullstolsburna kvinnan berättar om, men samtidigt kan vi inte acceptera lynchmobbar och medborgargarden som tar lagen i egna händer. Att poliser, åklagare och journalister hotas i sin tjänsteutövning är ytterst ett hot mot vår demokrati.

Vad kan man göra?

– Det finns fler goda krafter i samhället än onda. De måste höras och synas, och våga säga ifrån. Jag tycker också att det är bra att polisen kraftsamlar och visar att man tar det här på allvar.

Simon Härenstam (M), ledamot i regionstyrelsen:

Vad säger du om de senaste dagarnas oroligheter på Gotland?

– Jag har förståelse för upprördheten och den frustration som visas. Men det rättfärdigar inte att man visar hat mot en hel grupp människor eller att man bildar medborgargarden. Som det är nu kapas debatten av rasistiska organisationer som tar över och sprider information i ärendet.

Vad kan man göra?

– Det som jag ser behövs nu, är att polis och åklagare får arbeta vidare med den rättsliga process som pågår. Jag vet inte mer i ärendet än vad som framkommer i media och det viktiga är att vi har förtroende för polis och åklagare så att de kan arbeta vidare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om