Kvällen närmar sig och student efter student går ut genom snurrdörrarna på Campus Gotland. Kvar inne i entrén sitter tre vänner och pratar ivrigt. Det verkar som att de har känt varandra sedan barnsben, men faktum är att de nyligen har lärt känna varandra.
Det som förde dem samman var deras ifrågasättande av normer, och numera träffas de regelbundet för att diskutera skillnader mellan Sverige och hemlandet Afghanistan.
– Vi pratar om kultur och tradition, sådant som kan skapa krockar här i Sverige. Det finns många afghanska ungdomar som kanske inte har fått uppehållstillstånd och som är trötta och ledsna, säger Jawaher Heydari.
Hon kom till Sverige för nästan ett och ett halvt år sedan. Hennes svenska är så pass bra att hon kan uttrycka sina tankar och känslor. Även vännen Kaniz Moradi har gjort en snabb resa. På fem år har hon lärt sig svenska, gått ut gymnasiet och nu läser hon programmet Juridiskt grundår på Campus Gotland.
– De båda är bra förebilder för våra tjejer. Det är synd tycker jag att halva samhället inte ska ha samma rättigheter som männen. Jag ser mig själv som en modern muslim och jag tycker att män och kvinnor har lika rätt. Vi är som en fågel. Kvinnorna är en vinge och männen den andra vingen. Tillsammans kan vi flyga, säger Amin Gohari.
Han har bott på Gotland sedan han kom till Sverige år 2015. Just nu studerar han på Komvux och drömmen är att bli lärare i framtiden. De alla tre framhäver hur viktigt det är med utbildning.
– Det finns en rad konflikter i samhället till följd av olika kulturer. Vi försöker diskutera hur vi kan lösa problem på vår nivå, sprida medvetenhet och få unga afghaner att exempelvis våga ifrågasätta samhällets normer. Utbildning är en viktig nyckel till att lösa problem, säger Kaniz.
Samtidigt menar de att utbildning också är något som kan skapa en konflikt inom yngre personer. Detta då de har lärt sig vissa saker av sina föräldrar, och sedan får lära sig något annat i skolan.
– Barnen och ungdomarna undrar vad som är rätt, säger Amin.
Därför anser trion att det är viktigt att prata med varandra och diskutera, och det är även därför de vill öppna upp diskussionsgruppen så att alla som vill kan delta, oavsett vilket land man är född i.
– Vi vill bredda gruppen, ta del av varandras kunskap och utveckla oss, säger Jawaher.