Färre valkretsar gynnar småpartier

Tre valkretsar blir en i nästa års val till regionfullmäktige. Det förväntas gynna de mindre partierna.

Foto:

regionvalet (ga)2017-08-28 05:00

Sara Lidqvist, distriktsordförande för Kristdemokraterna, har drivit på för att Gotland ska bli en enda valkrets. I valet 2014 missgynnades partiet så pass av valkretsindelningen, att man förlorade sin plats i regionfullmäktige.

Eftersom KD tappade platsen i fullmäktige har Sara Lidqvist drivit frågan genom att skriva ett medborgarförslag. Efter att ha lämnat in sitt förslag i maj förra året kontaktades hon av Feministiskt initiativ. Små partier förväntas gynnas av en ändrad indelning av valkretsarna, och FI ville vara med och driva på.

Sara Lidqvists medborgarförslag hamnade hos Region Gotlands valnämnd, som under våren gav alla partier möjlighet att yttra sig över förslaget.

– Vi fick inte svar från alla, men ingen av de som lämnade synpunkter har något emot att indelningen av valkretsar ändras, säger valnämndens ordförande Claes-Göran Nilsson (S).

Nu föreslår Region Gotlands valnämnd att valkretsarnas indelning ändras, ett beslut som regionfullmäktige måste ta senast den 31 oktober och som sedan ska fastställas av länsstyrelsen.

– Det är inte så ofta som medborgarförslag går igenom. Jag är jätteglad att valnämnden håller med mig. Med tre valkretsar har inte varje röst fått lika värde. En valkrets kommer att återspegla folkviljan på bästa sätt, säger hon.

När Gotland blev en kommun 1971 delades ön in i tre valkretsar i valet till kommunfullmäktige. Det skulle säkerställa att den nya fullmäktigeförsamlingen fick representation från hela ön. I valet 2014 hade norra valkretsen 20 mandat, södra valkretsen 21 och Visby valkrets 30 av fullmäktiges 71 mandat.

För att systemet med tre valkretsar ska fylla sitt syfte krävs dock att partierna har flera valsedlar som är anpassade efter valkretsarna. Det har inget parti haft de senaste valen. 2010 och 2014 fanns det bara en valsedel per parti. Det har gett en rad märkliga effekter. I valet 2014 gjorde valkretsindelningen att Folkpartiet fick fyra mandat för sina 1 916 röster samtidigt som Sverigedemokraterna som fick drygt 100 röster fler fick nöja sig med tre platser.

En annan effekt efter valet 2014 är att mer än en tredjedel av de valda ledamöterna i fullmäktige inte är skrivna i den valkrets de valts att representera. Exempelvis har Eric Martell (S) från Burgsvik mandat i norr och Alexander Jansson (C) från Lärbro mandat i södra valkretsen. Det gällde även Claes Göran Nilsson när han senast satt i fullmäktige.

– Jag bor i Visby men satt på ett mandat för södra valkretsen, berättar han.

Innevarande mandatperiod är antalet ledamöter per valkrets inte fördelat så som planerats. I valet 2014 blev södra Gotland en vinnare. Valkretsen tilldelades 20 mandat, men i fullmäktige sitter 25 ledamöter som bor i södra valkretsen.

Ny vallag

En förutsättning för att Sara Lidqvists medborgarförslag skulle få gehör är den ändring av vallagen som gjordes efter förra valet. Tidigare föreskrev lagen att kommuner med över 24 000 röstberättigade måste vara indelade i minst två valkretsar.

Nu säger lagen att ”om en kommun har 36 000 personer eller fler, får kommunen delas in i två eller fler valkretsar”.

Beslut om ändrad valkretsindelning i valet 2018 måste fattas av fullmäktige senast den 31 oktober 2017.

Fakta: Vallagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om