När P18 lades ner 2005 lämnade Försvarsmakten in en ansökan om miljöprövning på Tofta skjutfält. Man utgick från det behov som hemvärnet på Gotland hade då, och tyckte därför att det räckte att ansöka om halva skjutfältet.
Fem år senare, i juni 2010, beviljades miljöprövningen, vilket innebar att försvaret fick tillstånd att skjuta på den norra halvan av skjutfältet. Tillståndet innebar även att man fick lov att skjuta 125 dagar om året, samt ytterligare en del begränsningar.
– Den här miljöprövningen överklagades av kommunen ganska omgående. Generellt anförde de att bullret ska ligga innaför skjutfältets gränser, säger Gotlandsgruppens chef Hans Håkansson.
Överklagandet är i dag, fem år senare, ännu inte avgjort. Försvarsmakten har rätt att öva på halva skjutfältet då det fanns en verkställande-klausul i beslutet som fattades 2010. Frågan har dock aktualiserats på nytt på grund av de förband som planeras att placeras på Gotland från och med 2018.
– De kommer ju att behöva mycket mer än bara halva skjutfältet, och de kommer även att behöva betydligt mer än 125 skjutdagar. Problemet är ju att Försvarsmakten inte kan gå in med en ny ansökan om miljöprövning förrän överklagan är avgjord, säger Hans Håkansson och fortsätter:
– Så först måste man vänta på att överklagan är avgjord, sedan kan man skicka in en ansökan om att använda hela skjutfältet. Att sedan få det beviljat är en lång process, senast tog det fem år. Därför tror jag att försvaret vill att regeringen avgör det här så fort som möjligt.
Vad skulle det innebära om det här drar ut på tiden?
– Det skulle innebära att de här förbanden som är tänkta att placeras här på Gotland kommer att få väldigt begränsade möjligheter till skarpskjutning. Det kommer att påverka övningsmöjligheterna. Det mekaniserade förbandet behöver till exempel stora ytor. Ska de här förbanden kunna öva och bli duktiga på det de ska behöver de hela skjutfältet.
På vissa håll har det spekulerats i att försvarssatsningen på Gotland kan komma att försenas i och med den segdragna överklagan. Det tror dock inte Hans Håkansson kommer att bli aktuellt.
– Nu spekulerar jag bara, men jag tror inte det innebär att man förändrar beslutet eller försenar det. Det tror jag är att dra det lite långt.
Överklagan från dåvarande Gotlands kommun ställer även till det för det som i dag heter Region Gotland. Så länge regeringen inte tar ett beslut kan man inte bygga bostäder på Visborgsområdet.
– Den skjutbana som ligger på Visborg gör att det inte kan byggas bostäder där. Det är sedan länge planerat att skjutbanan ska flyttas till Tofta, men i och med överklagan har det inte kunnat förverkligas. Kommunen har helt enkelt skjutit sig själva lite i foten, säger Hans Håkansson.
Jesper Skalberg Karlsson, Gotlands ene riksdagsledamot (M), har i en skriftlig fråga till försvarsminister Peter Hultqvist (S) undrat om regeringen har någon sammanhållen strategi för att tillgodose Försvarsmakten på Gotlands ökade behov i samband med försvarspropositionen. Ett svar från försvarsministern väntas komma under veckan. Läs Skalberg Karlssons fråga till Peter Hultqvist här >>