Försvaret ordnar publikplatser

Ambitionen är alltid att minimera påverkan på civilsamhället. Samtidigt vet Försvarsmakten att intresset är stort – och ordnar publikplatser under Aurora 17.

Möte. Försvarsmaktens kommunikatör Therese Fagerstedt träffade bland andra de amerikanska soldaterna Valeriy Timchenko och Katelynn Larsen på Bunge flygfält             i går eftermiddag.

Möte. Försvarsmaktens kommunikatör Therese Fagerstedt träffade bland andra de amerikanska soldaterna Valeriy Timchenko och Katelynn Larsen på Bunge flygfält i går eftermiddag.

Foto: Simon Bendelin

STORÖVNING (GT)2017-09-17 05:00

”Var det verkligen någon övning här?” snarare än ”oj, vad jobbigt det var”. Det är den respons Försvarsmaktens kommunikatör Therese Fagerstedt hoppas få från allmänheten, när storövningen Aurora 17 ska utvärderas.

– Förhoppningsvis påverkar vi så lite som möjligt, säger hon.

Planeringen och hanteringen av de rörelser och aktiviteter som sker på civil mark är en del av själva övningen. Den kan med andra ord sägas ha inletts för länge sedan, när markägare, länsstyrelse, region och andra berörda kontaktades.

– Vi har funderat på om vi kan lägga fler rörelser mitt på dagen, när folk är på jobbet. Och finns det gårdar med djur som vi måste undvika? Därför har vi till exempel byggt vägnät i luften, så kallade flygkorridorer, för att minimera störningar, berättar Therese Fagerstedt.

Försvaret har också en konstant ambition att inte belasta civilsamhällets resurser. Därför har de chartrat egna transporter till ön och tar även med sig sådant som dricksvatten och drivmedel.

Trots allt detta kommer den största svenska försvarsövningen på mer än 20 år naturligtvis att märkas. Detta inte minst genom mer trafik, både i luften, till havs – och på Gotlands vägar.

Exakt hur detta sker är svårförutsett.

– Ja, eftersom förbandscheferna kommer att ha rörelsefrihet kring hur de vill lösa de uppgifter de får. Men de kommer säkerligen att anpassa sig efter hur vägarna är trafikerade. Vi kommer endast stänga av vägar, eller sänka hastighetsgränser temporärt, när vi har många fordon eller tunga transporter som inte går bra i terrängen.

Just terrängen påverkas också. Därför finns övningsledare på flera platser, som till exempel kan åtgärda markskador löpande när sådana inträffar.

– Och vi sätter upp skyltar för allmänheten, så att man vet om man kör in i ett område där övning pågår, försäkrar Therese Fagerstedt.

Många kommer även att vilja se närmare på vad Försvarsmakten har för sig – allmänintresset blev tydligt under den uppmärksammade Jas-landningen på Brorakan i förra veckan.

– Ja, många gotlänningar är väldigt intresserade, det är jätteroligt!

Detta ska också fångas upp, genom att publikplatser eller ”utkiksplatser” etableras på några ställen. Ett exempel är på måndag, när de amerikanska gästerna övar fallskärmshopp i Väskindeområdet.

Förhoppningen är de som vill titta också håller sig till dessa platser – och att de inte tar sig in på de skyddsobjekt som spärras av under övningen.

– Jag vill betona att det är viktigt att respektera skyddsobjektens områden och avspärrningar. De som tar sig in i ett avspärrat område utsätter sig inte bara för onödiga risker utan bryter även mot lagen och kan komma att gripas, säger Therese Fagerstedt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!