Försvarsministern om upprustning på Gotland

För första gången sedan 1980-talet byggs nu en ny garnison i Sverige – och i oktober nästa år ska allt vara i beredskap på Tofta. "Med det här markerar vi Sveriges suveränitet", säger försvarsministern.

Försvarsmaktens produktionschef, generallöjtnant Anders Silwer.

Försvarsmaktens produktionschef, generallöjtnant Anders Silwer.

Foto: Malin Stenström

Upprustning2016-07-06 15:45

I april beslutade regeringen och tre av allianspartierna att en mindre upprustning av Gotland ska ske, då ön pekas ut som ett av flera strategiskt viktiga områden i det säkerhetspolitiska inriktningsbeslutet för 2016-2020. Därför förstärks nu försvaret med en stridsgrupp med pansarskytte- och ett stridsvagnskompani med totalt 300 personer – varav 185 fast anställda.

– Försvarsetableringen är en satsning på 780 miljoner kronor och för första gången sedan 1980-talet byggs nu en helt ny garnison i Sverige. Utbildningen av soldater inleds vecka 30 på Skaraborgs regemente P4 i Skövde, och i oktober nästa år ska allt vara på plats och i beredskap på Tofta, berättar Försvarsmaktens produktionschef, generallöjtnant Anders Silwer.

Försvarsminister Peter Hultqvist (S) var på plats i Visby hamn, ombord på försvarsmaktens långresefartyg HMS Carlskrona från Tredje sjöstridsflottiljen, under onsdagen för att kommentera försvarets ometablering på ön.

– Upprustningen är en direkt effekt av annektering av Krim och den ökade militära aktiviteten i världen. Gotlands strategiska läge är en viktig knutpunkt i Östersjöområdet, med bäring till det som sker i luften och till havs. Med det här markerar vi Sveriges suveränitet, säger han.

Hur viktig är det här upprustningen för Gotland?

– Majoriteten har ju bestämt att satsa 10,2 miljarder kronor på försvaret fram till 2020, då betecknas det som mycket viktigt. Det kommer bli utökad flyg- och marin närvaro med fler luftvärnsövningar på Gotland. Jag kommer tillsätta en försvarsberedning nästa år, det säkerhetspolitiska läget runt Östersjön visar då om den militära närvaron behöver ökas ytterligare, säger Peter Hultqvist.

Etableringen kommer kräva ny infrastuktur som motsvarar dagens hårda miljö- och klimatkrav, vilket regionråd Björn Jansson ser positivt på.

– Det har varit politiskt besvärliga år sedan försvaret avvecklades för runt tio år sedan. Vi ser positivt på återetablering. Dels för att det kommer nya bofasta till Gotland och dels ur sysselsättnings- och säkerhetssynpunkt. Det kommer öka tryggheten i den gotländska vardagen, säger han.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om