Gotlandskabeln går iland vid kärnkraftverk

Den nya kabeln som ska försörja Gotland med el får en ny anslutningspunkt på fastlandet. Den nya är ställverket vid kärnkraftverket i Oskarshamn.

Foto: Grafik: Per Leino

Elförsörjning (GA)2017-02-14 04:55

Hösten 2015 snabbutredde Svenska kraftnät förbindelsen och förkastade planerna på en ny likströmskabel mellan Gotland och fastlandet. I juni 2016 återkallades den ansökan som man arbetat med sedan 2009.

Nu är alternativet klart. Till sommaren ska en ansökan om att få anlägga en växelströmsförbindelse mellan fastlandet och Gotland lämnas in till Energimarknadsinspektionen.

En av de stora skillnaderna med att en växelströmskabel inte kräver omriktarstationer. I den tidigare ansökan skulle en ny station byggas vid Forse i Västerhejde och vid Misterhult i Småland. Nu kan kabeln anslutas till befintliga anläggningar, på Gotland vid Ygne och på fastlandssidan vid kärnkraftverket vid Simpevarv norr om Oskarshamn.

Intill kärnkraftverket ligger ställverket Ekhyddan som är en viktig knutpunkt i stamnätet. Att elförsörjningen till Gotland kommer att utgå från ett ställverk intill Oskarshamnsverket innebär inte att elen är framställd av kärnkraft.

– Det är lätt att tro det, men så enkelt är det inte. Det går inte att säga varifrån elektroderna i nätet kommer, säger projektledaren Conny Arnfeldt.

Därmed behöver inte gotlänningarna oroa sig över att störningar i Oskarshamnsverket kommer att påverka den gotländska elförsörjningen. Inte heller det att stängningen av reaktorn O2 som påbörjats, och stängningen av rektorn O1 som inleds i år, kommer att ha någon inverkan.

Växelströmsförbindelsen är enligt Svenska kraftnät en betydligt mer robust lösning än likströmsalternativet som är beroende av tekniskt krävande omriktare för att fungera. Det ökar leveranssäkerheten av el till Gotland.

Även om Svenska kraftnät räknar med att ha koncessionsansökan klar till sommaren räknar man att byggstarten dröjer.

– Man får räkna med att Energimarknadsinspektionen tar minst 1,5 år på sig, ännu längre om ansökan är komplex, säger Conny Arnfeldt.

Förutom koncessionsansökan krävs tillstånd för vattenverksamhet och avtal med markägare där kabeln ska dras. Svenska kraftnät räknar därför inte med byggstart förrän 2020. Inledningsvis läggs markkabel på fastlandet och Gotland, därefter läggs sjökabeln ut. Driftstart beräknas ske under 2021.

Den nya förbindelsen är efterfrågad av företag i vindkraftsbranschen. För att en fortsatt utbyggnad på Gotland ska kunna ske måste möjligheten att överföra el till fastlandet byggas ut. Den nya kabeln möjliggör en utbyggnad med ytterligare 400 megawatt, som kan jämföras med dagens installerade effekt om cirka 180 megawatt.

Elproduktion 2016

Förra året minskade den svenska elproduktionen med cirka 7 TWh till knappt 152 TWh (TWh = miljarder kilowattimmar). Av det gav vattenkraften 61 TWh, vilket är nästan 13 TWh lägre än år 2015. Vindkraften minskade med drygt 1 TWh till 15,4 TWh. Minskningen för vind- och vattenkraft berodde på vädret.

Kärnkraften ökade med dryga 6 TWh till 60,5 TWh. Kärnkraften svarade därmed för 40 procent av elproduktionen.

Fakta: Energiföretagen i Sverige

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om