Här är socknarna med flest naturreservat

Snåltorp, Husken, Krakvät och Mojner. Det är bara några av de 146 naturreservat som finns på Gotland, och fler ska de bli. Här är hela listan.

Gerum prästänge bildades i november 2019 och är det hittills yngsta naturreservatet på Gotland. Reservatet omfattar 7,6 hektar ängsmark.

Gerum prästänge bildades i november 2019 och är det hittills yngsta naturreservatet på Gotland. Reservatet omfattar 7,6 hektar ängsmark.

Foto: Magnus Martinsson/Länsstyrelsen på Gotland

Gotland2020-01-23 12:09

Under 2019 bildades fem nya naturreservat på Gotland och just nu är de totalt 146 till antalet. Reservattätast är det på norra Gotland, både till antalet och till ytan.

Anledningen till att betydligt fler naturreservat finns på norra, och även östra Gotland, jämfört med framför allt mellersta och västra Gotland, är att dessa områden har mer av gammal naturskog än andra delar av Gotland.

Fårö, Hellvi och Rute är de socknar där det finns flest naturreservat, nämligen nio stycken. Vissa reservat sträcker sig över två eller tre socknar och de är också mycket olika stora.

Det absolut största naturreservatet, drygt 56 000 hektar, tillhör Fårö, men omfattar enbart vatten. Salvorev-Kopparstenarna bildades 1987 och sträcker sig från Holmudden på nordöstra Fårö via Salorev och Gotska Sandön till Kopparstenarna, norr om Sandön, ända till den svenska territorialvattengränsen. Reservatet är ett grundområde och viktigt för flera fågel- och fiskarter samt sälar, för att hitta föda och för fortplantning. Inom reservatet är det bland annat inte tillåtet att utföra muddring, tippning eller dumpning.

Det finns ytterligare ett mycket stort naturreservat på Gotland, nämligen Gotlandskusten. Reservatet bildades dock innan miljöbalken, som trädde i kraft 1999, och kallades tidigare naturvårdsområde. Naturreservatet Gotlandskusten omfattar i stort sett hela den strandskyddade delen av Gotlands kust, har en bredd som varierar mellan 100 och 300 meter och omfattar totalt 9 257 hektar. Naturreservatet Gotlandskusten reglerar bara byggnation och täktverksamhet, vilket liknar det som regleras i strandskyddet.

Övriga större naturreservat är Hall-Hangvar (2 880 ha), Bästeträsk (1 494 ha), Stora Karlsö (1 181 ha) och Lilla Karlsö (937 ha). De tre sistnämnda omfattar betydligt mer vatten än land.

Totalt är cirka 7,5 procent av Gotlands landyta är i dag skyddad genom reservatsbildning, vilket innebär 23 451,6 hektar. Därutöver tillkommer 885,5 hektar sötvatten och 59 252,1 hektar hav.

Det finns ett nationellt mål att 20 procent av  land- och sötvatten ska skyddas. Dagens naturreservat på Gotland motsvarar cirka 7,5 procent landyta. Länsstyrelsen arbetar även med ytterligare 31 områden som kan bli naturreservat. Om alla dessa verkställs kommer totalt 25 769 hektar land att omfattas, vilket motsvarar 12,4 procent av Gotlands totala landareal.

Naturreservat

Cirka 85 procent av Sveriges skyddade natur utgörs av naturreservat. Syftet är att bevara biologisk mångfald och värdefulla naturmiljöer, värna friluftslivet samt skydda, återställa eller skapa värdefulla naturmiljöer och livsmiljöer för skyddsvärda arter.

lansstyrelsen.se/gotland/besoksmal/naturreservat kan du läsa mer om samtliga gotländska naturreservat.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!