I torsdags kväll krävdes en omfattande insats för att rädda den nödställda person som befann sig ombord på en fiskebåt mellan Gotska Sandön och fastlandet.
Allting gick bra – men det tog två timmar.
LÄS MER: Hjälpen dröjde för nödställd - helikoptern lyfte inte
Den räddningshelikopter som var närmast platsen, det vill säga den i Visby, stod stilla på grund av "personalbrist" och kunde inte lyfta.
I stället blev det Ronnebyhelikoptern Lifeguard 002 som genomförde räddningsinsatsen, trots att den hade en flygtid till den nödställde på en dryg timme.
Räddningschefen på Gotland, Dick Svennefelt, blev i fredags uppringd av Sjöfartsverket och hade en lång diskussion om läget. Och han framförde kritik.
– Vad vi kräver är att Sjöfartsverket meddelar våra yttre befäl om och när räddningshelikoptern inte finns tillgänglig så att de vet, men de menar att de inte har någon skyldighet till det. Lagen säger att en statlig myndighet ska bidra med hjälpinsatser, men det finns inget avtal med kommunerna, säger han.
Dick Svennefelt betonade i samtalet även vikten av räddningshelikoptern på Gotland.
– Jag var tydlig med att räddningshelikoptern har en väldigt viktig roll här ute på Gotland, att vi har haft den som livlina länge. På så sätt kanske Gotland är lite annorlunda än andra platser i landet.
Sjöfartsverket har sedan tidigare bekräftat att deras helikopter i Visby inte finns tillgänglig och tidigast kommer att vara bemannad från och med i dag kl 12.00. Än en gång handlar det, enligt Sjöfartsverket, om brist på personal.
– Det här är ett planerat stopp, säger Daniel Lindblad, presskontakt vid Sjöfartsverket.
– Redan i början av oktober insåg vi att vi skulle få brist på personal den här veckan och fattade då ett beslut om att helikoptern skulle stå stilla.
Men även om besättningen är tillbaka i tjänst från och med i dag är det högst oklart vad som kommer att hända framöver, så länge konflikten inte är löst.
Daniel Lindblad hänvisar till att det pågår en dialog mellan arbetsgivare och personal om ett arbetstidsavtal och att han inte vill uttala sig ytterligare innan den diskussionen är klar.
Situationen är, av allt att döma, betydligt allvarligare än så.
I somras skrev piloterna som flyger de svenska sjö- och räddningshelikoptrarna ett brev till regeringen där de förklarade att de saknar förtroende för Sjöfartsverkets ledning.
Konflikten ledde till att piloterna vägrade flyga.
82 personer, i princip samtliga ur besättningarna, har undertecknat brevet.
I väntan på en lösning på konflikten har Sjöfartsverkets generaldirektör, beslutat att leta efter nya piloter utomlands.
Enligt Svt.se går det nuvarande avtalet mellan piloterna och Sjöfartsverket ut i december.