Intresset för sommarkampanjen, där vikarier från fastlandet har erbjudits boende och resa till Gotland, har varit stort. Ulla Martell från Östergötland är en av cirka 20 personer som tillfälligt har flyttat hit för att jobba inom vården.

– Det är ju världens chans att få gratis boende och betald resa och få se Gotland, samtidigt som jag jobbar och träffar folk som jag tycker om, säger Ulla Martell.

Tillsammans med tio andra regionanställda sommarvikarier bor hon på gamla KA 3-området i nuvarande Fårösunds hotell.

Artikelbild

| Enhetschef. "Vi är så tacksamma för alla fantastiska medarbetare och vikarier som gör ett storartat jobb för våra brukare under sommaren", säger Renée Stjernstedt på Socialförvaltningen.

– Jag kör fyra och en halv timme varje arbetsdag, det går jättebra, säger Ulla Martell, som arbetar på demensboendet Tingsbrogården i Bro.

Andra vikarier bor i subventionerade bostäder i tätorter som Visby, Roma och Lärbro.

Förutom erbjudandet för fastlänningar har rekryteringskampanjen och den mediala uppmärksamheten främst haft effekt för att anställa gotlänningar.

– Det blev en positiv reaktion på den här kampanjen och det fick ett uppsving i ansökningarna, det var speciellt många på Gotland som sökte. Det blev den där sista skjutsen på rekryteringen som behövdes, säger Renée Stjernstedt, enhetschef på Socialförvaltningen.

Dessutom erbjöds alla anställda undersköterskor 10 000 kronor om de valde att senarelägga sin semester.

– Det är många medarbetare som har använt det erbjudandet och har valt att ha semester senare på året och det är vi riktigt tacksamma för. Det är 73 personer och det har bidragit till att vi har kunnat möta alla behov vi har haft, säger Renée Stjernstedt.

Ulla Martell hade redan jobbat säsong i Norge och planerade att ha en arbetsfri sommar, men när hon såg kampanjen ångrade hon sig.

– Jag fick ett sms med en länk från min son som sa att det här borde du söka, det är något för dig, berättar Ulla Martell.

Arbetsförmånerna, med boende och resa, har varit avgörande.

– Det är det naturligtvis. Det är ganska svårt att få tag på boenden och att flytta hit, säger Ulla Martell.

Om erbjudandet kvarstår nästa sommar kan hon tänka sig att komma tillbaka. Andra sommarvikarier som hon bor med tänker ännu längre.

– Flera av dem har sagt att de funderar på att flytta hit, säger Ulla Martell.

Efter sommaren kommer Socialförvaltningen att göra en utvärdering om kampanjen och kostnaderna. Beroende på resultatet och hur situationen ser ut inför nästa sommar kan kampanjerna återupptas.