Enligt tidigare avtal mellan staten och regionen, eller egentligen dåvarande Gotlands kommun, ska det finnas en reservhamn för färjetrafiken. Detta för att ön inte ska bli isolerad eller utan leveranser om Visby hamn av någon anledning slås ut.
Tjänstemän på teknikförvaltningen påpekade redan 2005 att de då relativt nya storfärjorna inte kunde lägga till i Kappelshamn – som på den tiden var det anvisade alternativet. Samma problem finns i Slite, som numera anses mer aktuellt. Investeringar för uppemot 20 miljoner kronor behövs där.
– Det är en jättestor fråga för Gotland, men det händer ingenting. Alla tycker att det är självklart, men säger samtidigt ”inte kan det vara så att det är vi som ska betala för det här”, sade hamnchefen Mats Eriksson till GT i fjol.
Det uttalandet förefaller stämma väl med verkligheten fortfarande.
Reservhamn i Slite fanns med på den omtalade "önskelistan" efter Region Gotlands nej till uthyrning av Slite hamn till Nord Stream 2 – men någon sådan satsning har ännu inte funnits med i kompensationspaket eller budgetar.
Den relativt nytillträdde infrastrukturministern Tomas Eneroth (S), som just nu reser runt i Sverige och som i går besökte Gotland, har även han uppmärksammats i frågan.
– Vi kom väl inte jättemycket längre i frågan då heller, erkänner regionstyrelsens ordförande Meit Fohlin (S) efter mötet.
Tomas Eneroth säger sig vara mycket intresserad av sjöfarten generellt och tror på en utbyggnad av denna, som ett mer miljövänligt alternativ för transporter. Men gällande reservhamn Slite hade han inga löften att ge.
– Jag har lyssnat på hur Region Gotland resonerar och jag förstår hur angelägen frågan är för dem. Och jag tar med mig den diskussionen till regeringen, säger han till GT.
Infrastrukturministern ville hellre prata mer om de 50 miljonerna som regeringen satsar på en upprustning av Gotlands vägnät och som GT skrev om i samband med höstbudgeten.
– Det är en helt unik satsning, menar Tomas Eneroth.
LÄS MER: Krikik - Öns behov finns inte med
Gällande reservhamnen får Meit Fohlin och Region Gotland helt enkelt kämpa vidare. Frågan är – precis som hamnchefen tidigare påpekat – vems budget som i slutändan ska belastas med detta.
– Infrastrukturministerns utgångspunkt var att det här handlar mycket om totalförsvaret och säkerheten. Vi får väl fortsätta att driva på via MSB och försvaret, kanske genom länsstyrelsen, säger regionrådet.
MSB är en förkortning av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.