Texten publicerades i GA 3/9
Under juli transporterade Fåröfärjorna 117 000 personbilar, 2 000 fler än under juli 2015. Även under juni i år var trafiken högre, 55 000 fordon jämfört med 54 000 i fjol.
Det stora trycket i juli skapar problem, som förstärks av att antalet husbilar och husvagnar ökat. De gör att lossning och lastning tar längre tid.
Med juli inräknat ökade bilarna på Fåröfärjorna med 3,6 procent första halvåret. Det har föranlett färjerederiet att se över möjligheten att sätta in en färja som är dubbelt så stor till nästa sommar. Med möjlighet att ta 80 bilar ökar kapaciteten med 50 procent. Färjorna som skött trafiken i sommar tar 38 respektive 40 personbilar.
– Jag hoppas att vi kan ta ett beslut ganska snart. I så fall kan den vara i trafik på Fårösundsleden nästa sommar, säger rederiets chef Anders Werner.
Förutom att minska köerna i juli ser Anders Werner andra fördelar.
– Blir det en större färja så placeras den i Fårösund året runt. Då kan vi förlänga tiden vår och höst då vi bara använder en färja, säger Anders Werner.
Färjerederiet har 65 färjor, varav ett 20-tal är större än de två som är stationerade i Fårösund. Dock har bara två av dem kapacitet att ta 80 fordon, Saturnus och Gullbritt som för närvarande är satta i trafik på västkusten.
Fårösundsleden är tillsammans med Vinöleden i Hjälmaren de enda som har förturskö. Den ger förtur för fast boende som utnyttjar färjorna under större delen av året.
Många är kritiska till att kösystemet missbrukas.
– Det är katastrofalt, det går inte längre. Folk blir irriterade när de suttit länge i kö och ser bilar som glider förbi i gräddfilen, säger Ann Lindgren som är ordförande i Fårö Framtid.
Fårö Framtid har flera förslag på förbättringar.
– Ge de med förtur en lapp som de kan sätta i rutan. Vi har även skrivit till Trafikverket och bett dem sätta upp en skylt som förklarar reglerna, säger Ann Lindgren.
Färjerederiets distriktschef Erik Olsson tycker inte att missbruket är något större problem.
– Nej. För några somrar sedan gick jag runt och pratade med de som stod i förturskön. Åtta av tio hade rätt att stå där. Jag tror inte att det varit annorlunda i sommar, säger han.
Färjepersonalen har inte rätt att avvisa bilar från förturskön. Enligt Trafikverkets regler ska de bara hantera fordonen innanför bommarna. De utanför är polisens sak att kontrollera.
En mer långsiktig lösning än ökad färjekapacitet ska diskuteras nästa vecka. Då träffas Trafikverket och Region Gotland för fortsatta överläggningar om en bro till Fårö.