Myndigheter backar ur Almedalen

Svenska myndigheter drar ned på sina satsningar i Almedalen. Försvaret är en av de myndigheter som gör en rejäl nedrustning och satsar mindre än en tiondel av vad de har gjort tidigare år.

När det gäller partiernas representation märks ingen nedtrappning, men förra året hoppade Stefan Löfven av med motiveringen att de som kommer till Almedalen ofta är människor och organisationer som redan kommer till tals.

När det gäller partiernas representation märks ingen nedtrappning, men förra året hoppade Stefan Löfven av med motiveringen att de som kommer till Almedalen ofta är människor och organisationer som redan kommer till tals.

Foto: Henrik Montgomery/TT

ALMEDALSVECKAN I KRIS?2018-06-26 06:00

Svenska myndigheter har betalat stora summor för sin medverkan i Almedalsveckan. Nästan alla vill vara på plats.

När SVT för två år sedan summerade myndigheternas Almedalssatsningar framkom det att myndigheterna tillsammans satsade 23,2 miljoner på Almedalen. Då hade kostnaderna ökat med 50 procent på fyra år.

Men nu tycks trenden ha vänt.

När GA frågar 28 svenska myndigheter om hur deras Almedalssatsningar ser ut svarar hälften att de skickar färre medarbetare till Almedalsveckan i år. En fjärdedel av myndigheterna har också minskat sin Almedalsbudget.

De som tidigare har satsat mest i Almedalen tycks också vara de som nu backar mest. Fyra av de fem myndigheter som spenderade mest 2016 har gjort kraftiga nedskärningar:

Stockholms universitet, Migrationsverket och Försvarsmakten satsade ungefär en miljon kronor var på Almedalsveckan 2016, enligt SVT. Försvarsmakten har dragit åt svångremmen rejält och åker i år till Almedalsveckan med en budget på 75 000 kronor. Migrationsverket har dragit ned till 800 000 kronor och Stockholms universitet till 600 000 kronor.

Och Försäkringskassan, som med en budget på 732 000 kronor hörde till de myndigheter som spenderade allra mest 2016, upphörde i princip med all medverkan redan i fjol. Om någon från myndigheten åker till Visby i år, blir det högst ett par personer som medverkar i andras paneldebatter. Man hade ett liknande upplägg i fjol och då uppgick de totala kostnaderna till ungefär 8 000 kronor.

”Vi är naturligtvis alltid försiktiga med skattebetalarnas pengar. Just det här året valde vi att medverka i Järvaveckan, och därmed avstå Almedalen”, meddelar Försäkringskassans kommunikationsavdelning.

Statistiska Centralbyrån, SCB, gör som Försäkringskassan. De valde bort Almedalen redan i fjol och medverkar inte heller i år. ”Varje år tittar vi på olika evenemang som vi kan vara med på och i år har vi valt bort Almedalsveckan”, förklarar Nizar Chakkour, pressansvarig på SCB.

Sex av de myndigheter som har besvarat GA:s enkät berättar att de ökar sin budget jämfört med förra året. Polisen gör en kraftsamling. De ökar sin budget från 150 000 till 500 000 kronor och har i år en egen mötesplats med egna seminarier. Men för övriga myndigheter som höjer budgeten handlar det bara om marginella summor. Ett par av dem förklarar kostnadsökningen med Region Gotlands höjda markhyra.

Försvarsmaktens stora neddragningar beror på att man i år väljer att inte ta med sig något eget fartyg. I stället kommer man att arrangera ett eller två egna seminarier och medverka i andras. På så sätt kan Almedalsdelegationen bantas från 80 till 14 personer – och då är säkerhetspersonalen medräknad.

Det är ekonomiska skäl som ligger bakom Försvarsmaktens nedskärningar, berättar presschefen Philip Simon:

– Vi hanterar skattemedel och då måste man vara noga med vad man använder dem till.

Har Almedalsveckan tappat attraktionskraft?

– Det tror jag inte. Vi har varit väldigt nöjda med vårt deltagande i Almedalen. Vi har fått bra genomslag för våra frågor, men det innebär inte att man inte kan dra ned, säger Philip Simon.

Tiia Mustonen, Europaparlamentets informationskontor:

”Vår operativa budget i år ligger på 25 000 euro jämfört med förra årets budget på 35 000 euro. Skälet till årets lägre budget är att vi är på plats färre dagar, bland annat beroende på att kostnaderna för markhyra i Almedalen ökat kraftigt.”

Karin Davéus, Stockholms universitet:

”Vår roll är att sprida kunskap om forskningens resultat och medverka i en bred diskussion om forskningens och utbildningens roll i samhället. Vår erfarenhet är att det finns mer begränsade möjligheter till det i Almedalen just under valår”.

Mona Lakso, Folkhälsomyndigheten:

”Vår policy är att vi medverkar i andras seminarier som expertmyndighet och att vi med en begränsad skara medarbetare hanterar dessa föreläsningar”.

Johan Wullt, EU-kommissionen i Sverige:

”Vi har skurit ned budgeten med ungefär 25 % till 45 000 euro från 61 000 euro ifjol. De minskade kostnaderna beror på att vi kommer att stanna färre dagar”.

Lisa Bergman, Migrationsverket:

”Vi genomför ett tjugotal programpunkter om migration på vår egen plats ”Migrationsplatsen” under fem dagar. Migrationsplatsen är välbesökt och uppskattad”.

Daniel Kinnerup, Pensionsmyndigheten:

”Våra kostnader går ned i år. Det beror på att vi har redan tagit kostnaderna för vår cykel (som vi använder för att göra pensionsprognoser mobilt) och så har vi minskat något avseende övriga kostnader”.

Klas Andersson, Region Skåne:

”Budgeten är den samma sedan förra året. Budgeten halverades emellertid förra året, från 900 000 kr år 2016 till 450 000 kronor år 2017. Samtidigt halverades också antalet seminarier”.

Ulf Nylén, Högskolan i Skövde:

”Inom projektet är vi färre personer på plats i år och dessa personer är i Visby färre dagar.”

Ylva Gyllensköld , Naturvårdsverket:

”Vi har något lägre budget då vi delar på kostnaderna för seminariet”.

Ulrika Lundin, Göteborgs universitet:

”Årets budget är 50 000 kronor högre än 2017. Det beror på ökade omkostnader för Västsvenska Arenan. /.../ Till exempel har Region Gotland både ökat markhyran och lagt på moms för markplatsen i Almedalen”.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om