Det var under en båttur i Tingstäde träsk i helgen som Jonny Högefors upptäckte att en av stockarna, från palissaden som omger Bulverket, nu sticker upp tre centimeter över vattenytan.
– Just nu är det katastrof. Jag ser hur vattnet minskar varje dag och det oroar mig något fruktansvärt. Den första stocken är uppe vid ytan nu, den kommer så småningom att ruttna och försvinna. Jag får väl ge upp hoppet om den, säger Jonny Högefors.
Han ansvarar för båtarna som Tingstäde hembygdsförening hyr ut till besökare som vill titta på resterna av den stora träfästningen från 1100-talet på sjöns botten.
– Jag måste knuffa ut båtarna nu, annars fastnar de på botten. Det har jag aldrig varit med om förut. Inte ens -94, när stockarna senast låg så här nära ytan. Eftersom jag är rädd att turisterna kör på stockarna så att de förstörs har jag börjat köra ut dem själv, säger Jonny Högefors.
Enligt en vattendom är det förbjudet att hämta vatten från Tingstäde träsk under en viss nivå. På grund av den rådande vattenbristen har regionen nyligen begärt tillstånd från Mark- och miljödomstolen att tillfälligt sänka den gränsen för att kunna ta mer vatten ur täkten.
– Jag har protesterat och sagt att regionen måste ha ett expertutlåtande av en marinbiolog. Det här är ingen nyhet, de borde haft en reservplan för länge sedan. Det är inte hållbart att ett ställe förser så stor del av ön med vatten, fortsätter det så här lär fler stockar snart komma upp över vattenytan. Frilägger man stockarna tar det bara ett par timmar innan förruttnelseprocessen är igång, sedan är det kört, säger Jonny Högefors.
Han tycker att det är anmärkningsvärt att regionen inte gör mer för att säkerställa bevarandet av fornlämningen.
– Det ligger något nere på botten som är viktigt för vår kulturhistoria, det är sådant som vi ska bevara. Tar vi bort Bulverket kan vi ta bort ringmuren också, det har jag sagt till regionen. Hade den legat inne i stan hade det varit ett jäkla liv nu.