Nu lämnar tuppen dynghögen

Foto:

Gotland2017-05-11 05:15

Man kan undra hur många gånger Max Hansson fått frågan om Payex framtid. Successionen har inte varit självklar, och jag har själv ställt frågan vid ett par tillfällen när jag intervjuat honom. En gång, då han inte alls hade några planer på att trappa ner, blev svaret:

– Det är bäst med bara en tupp på dynghögen.

Nu är det ändå dags för tuppen att kliva ner. Dynghögen är hans livsverk. Som ung med både far och farfar i auktionsbranschen satt han hemma och skrev deras fakturor. Snart kom han på att den verksamheten både gick att rationalisera och sannolikt även tjäna pengar på. 27 år gammal startade Max Hansson Faktab (som bytte namn till Payex 2006).

Till en början gick det inte så bra, men tack vare att Max Hansson även arbetade inom turistbranschen och som fastighetsmäklare kunde faktureringen hållas vid liv.

– Utan de andra verksamheterna hade det aldrig blivit något av Faktab. Faktureringen var arbetskrävande och jag tjänade ingenting de första åren, berättade han i samband med företagets 40-årsjubileum 2012.

2012, som nu, hade Payex cirka 500 anställda. Företaget fyller flera hus vid S:t Hansplan och längs Hästgatan ner mot Donners plats. Lika stolt som Max Hansson är när han berättar om verksamheten är han över hur husen har restaurerats. Ibland har det varit svårt att få tid till en intervju, men när vi väl träffats har det alltid funnits tid för en rundvandring i lokalerna – och en sådan kan ta tid, för Max Hansson vill gärna peka på detaljer som renoverats på ett särskilt sätt. Och han berättar med glädje om sina segrar över byggnadsnämnden, till exempel kampen som slutligen ledde fram till att Payex fick bygga den vinterträdgård där gårdagens presskonferens hölls.

Tuppen på dynghögen har inte alltid varit så lätt att samarbeta med. När Krister Fingal efter många år som vd och koncernchef lämnade Payex 2012 följde en period med tätt mellan bytena på ledande poster. Trots att efterträdaren Jonas Lagerstedt var med och vände bolagets enda förlustår 2011 till rekordvinst tvingades han lämna bolaget 2013. Mikael Wandt som tog över blev också kortvarig i en vd-karusell som gjorde att Max Hansson till slut fick frågan hur Payex mådde.

– Svaret på den frågan får man om man läser bolagets årsredovisning. Och den som gör det ser att företaget mår utmärkt, replikerade han.

2012 tog Max Hansson första steget i en tänkt nedtrappning när han lämnade över posten som styrelseordförande till Jonas Lagerstedt. Men han konstaterade samtidigt att ”i slutänden kokar det mesta ner till ägaransvaret”, vilket gjorde att han ändå var nära kopplad till verksamheten. När sedan Jonas Lagerstedt fick sparken återgick Max Hansson till att vara arbetande styrelseordförande, och som styrelseordförande sitter han nu när Swedbank kliver in för att ta över.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om