Ryssland har installerat ett robotsystem i Kaliningrad, som kan bestyckas med kärnvapen och nå Gotland och Sydsverige på bara några minuter.
– Det här var väntat. Ryssland har inte gjort någon hemlighet av det, säger Sveriges överbefälhavare Micael Bydén som på söndagen blev intervjuad i SVT:s Agenda.
Han förtydligar i programmet, att det inte bara var det nya systemet som föranledde beslutet om en permanent trupp på Gotland, men att det var en av aspekterna.
LÄS MER: Gotlänning ska leda försvaret på Gotland
– På grund av det ryska agerandet så har det blivit en tydlig friktionsyta över Östersjön, som genererar tillfällen för incidenter och där mitt i finns Gotland och det är så klart att det är viktigt, säger överbefälhavaren Micael Bydén.
Liksom han tidigare har uppgett, handlar satsningarna på Gotland även om det försämrade säkringsläget i Europa i stort, bland annat Rysslands olagliga annektering av Krim i Ukraina men också bombningarna som pågår i Syrien.
– Man (Ryssland, red. anm.) visar att man har kapacitet och är beredd att använda militära maktmedel för att nå sina mål, säger Micael Bydén till SVT.
Under intervjun i Agenda fick han också frågor om den planerade andra gasledningen i Östersjön. Ryska Nord Stream har ansökt om att få hyra Slite hamn i samband med bygget.
Försvarsmakten anser dock att det inte att det är någon bra idé och har också meddelat så till regeringen.
– Det är ingenting vi i grund och botten välkomnar men vi har också full respekt för att det inte är vi som äger frågan, säger Micael Bydén i Agenda.
Han vill inte uttala sig om huruvida Försvarsmakten direkt har avrått uthyrning av Slite hamn.
– Som expertmyndighet ger jag mina råd utifrån ett militärt perspektiv.
LÄS MER: Ansökan om rysk gasledning inlämnad
Ledningen planeras vara färdig inom tre år och Region Gotland kan tjäna 50 miljoner kronor på att hyra ut Slite hamn.
Micael Bydén säger vidare att han inte ser någon överhängande fara för att Gotland utsätts för militärt angrepp från Ryssland, men att Gotland är ett viktigt strategiskt område och att satsningarna här är ett led i att bygga upp ett starkare försvar överlag.
LÄS OCKSÅ: Jas Gripen kan stoppas från Gotland
Utöver truppen på Gotland tittar nu Försvarsmakten också på hur man ska sprida flygstridskrafterna i Sverige, för att hantera eventuella hot från det nya vapensystemet.
– Vi behöver vidta ett antal åtgärder och ett exempel är att kanske inte ha alla ägg i samma korg, säger Micael Bydén.
LÄS MER: Mothugg om gasledningen: "Jansson är naiv"
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.