Pizzeriorna rustar för nyårsdagen

Nyårsdagen är årets intensivaste pizzadag. Nu förbereder sig Gotlands pizzerior på anstormningen. "Telefonen är aldrig tyst", säger pizzabagaren Ihab Saleh.

Foto: Tommy Söderlund

Gotland2014-12-30 18:09

Aldrig säljs det så många pizzor i Sverige som på nyårsdagen. Enligt statistik från Onlinepizza.se beställs hela tre gånger så många pizzor under årets första dag som en vanlig söndag. På "Restaurang & Pizzeria Tigris" i Visby upskattar man att ökningen är ännu större.

– En vanlig dag säljer vi omkring 50-60 pizzor, men på nyårsdagen skulle jag tro att vi kommer upp i mellan 300 och 400 stycken. Telefonen är aldrig tyst och det är utan tvekan den bästa dagen på hela året för oss, säger pizzabagaren Ihab Saleh.

För att hinna med alla beställningar börjar förberedelserna inför årets intensivaste pizzadag redan på nyårsafton. Man kommer även att ta in extrapersonal den 1 januari. Enligt Ihab Saleh är anstormningen som allra värst mellan klockan 16 och 20 på nyårsdagen.

– Det blir ofta ganska stressigt. Vi är tre personer som bakar pizzorna samtidigt, och sammanlagt kan vi få in 12 stycken i ugnen på samma gång. När det ringer många på kort tid kan det bli lite jobbigt, men förra året hade vi nästan inga förseningar alls.

Varför tror du att så många äter pizza just på nyårsdagen?

– Jag vet faktiskt inte. Det är väl för att alla är ute och festar på nyårsafton och därför inte orkar laga mat dagen efter.

Vilken pizza är det då som är gotlänningarnas favorit? Enligt statistiken från Onlinepizza.se är det allra populärast att beställa en egenmodifierad pizza, vilket innebär att man tar bort eller lägger till en ingrediens för att skapa en egen pizza. Ihab Saleh på "Tigris" menar dock att det är en klassiker som är gotlänningarnas favorit.

– Det är kebabpizza, utan tvekan. Det är min egen favorit också, säger han.

Trots att nyårsdagen alltså är den dag då flest pizzor säljs är det inte alla som väljer att ha öppet den dagen. Carl-Harry "Halla" Lindell som driver pizzerian "Byssan" har aldrig haft öppet på nyårsdagen sedan han öppnade 1979.

– Äsch, jag struntar i det där. Det är inte en sån jäkla stor dag som alla påstår. Jag har inte velat ha öppet på nyårsdagen själv, och då känns det inte rätt att begära att personalen ska arbeta då. Jag tycker att det är mer värt att vara hemma på nyårsdagen. Jag kan sitta och gå igenom bokföringen och ta fram en extra fin whisky istället, säger han med ett skratt.

Populäraste pizzorna på Gotland:

1. Egenmodifierad 28 %

2. Kebabpizza 15 %

3. Vesuvio 7 %

4. Hawaii 6 %

5. Capricciosa 6 %

6. Vegetale 2 %

Källa: Onlinepizza.se

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om