Under sommaren duggade trafikolyckorna tätt. Många trafikanter klarade sig med lindriga fysiska skador men en motorcyklist omkom och en grupp cyklister skadades efter att ett hjul lossnade från en lastbil. Det är inte ovanligt att olyckorna blir fler sommartid eftersom så många fler besöker Gotland då. Men under årets sommartrafik och även tiden efter har "klimatet blivit mer aggressivt" som polisen Tobias Engström uttrycker det.
– Vi bestämde därför att vi skulle analysera olyckorna för att kunna få en bild av vad orsakerna kan vara, säger Tobias Engström.
Sammanställningen är nu klar och den visar att från den första januari till den 2 augusti i år inträffade 60 trafikolyckor på Gotland. Cirka hälften av dem var singelolyckor. Runt tio handlade om svängande fordon och vid ungefär lika många tillfällen var en moped eller cykel inblandad. Två av olyckorna var dödsolyckor (efter den 2 augusti har ytterligare två personer omkommit i trafiken på Gotland).
Sammanställningen visar också att de flesta olyckorna skett på vägar med hastighetsbegränsning på 70 eller 80.
– Sammanställningen visar, tillsammans med personalens bedömning, att orsaken till många av olyckorna är höga hastigheter, säger Fredrik Persson, lokalpolisområdeschef.
LÄS MER: Karta: Här skedde sommarens trafikolyckor
Tobias Engström delar den bilden.
– Folk har i allmänhet för bråttom. Det blir för tajta avstånd. Jag upplever att man kör för nära varandra.
Tobias Engström menar också att hastigheterna gått upp den senaste tiden och han ser en ökad nonchalans mot trafikregler.
Till viss del handlar det om en ökad stress i samhället, tror Tobias Engström. Även mobiltelefonen är en bov i dramat.
LÄS MER: Mobiler i trafiken är ett växande dilemma
Fredrik Persson säger att sammanställningen de nu gjort är ett viktigt verktyg för att veta hur de ska jobba för att förhindra olyckor.
– Vi ska fortsätta med våra hastighetskontroller, vad folk än säger. Varje dödsfall vi kan förhindra är ju en vinst.
Hur är gotlänningen som bilförare egentligen?
– Generellt sett bra. Men otålig. Man beräknar hur lång tid det ska ta till jobbet och åker sedan utan marginal, säger Tobias Engstöm.
Han jämför med trafikanter på fastlandet som har större marginaler eftersom man räknar med köer eller att annat oväntat kan inträffa längs vägen.
Gotlänningen förväntar sig att det ska ta så lång tid som man planerat.
Vad tycker du om gotlänningar och trafik? Hur kör vi egentligen?
Debattera gärna i forumet nedan.
Följ Helagotland.se på Facebook för senaste nytt om Gotland – där kan du även kommentera och diskutera våra artiklar.
?