Redaktionen testar: Brandmännens fysbana

Se vår reporter David utmana en brandman i deras tuffa fysbana vid rekrytering. Något som krävde både pannben och uthållighet – och en hel den svett.

Foto: Malin Stenström

WEBB-TV2018-11-25 11:50

Under hösten har en rekryteringsprocess för nya brandmän till räddningstjänsten på Gotland pågått. En process som bland annat innebär kunskapsprov och intervjuer, men även fysiska test.

En av dem som är involverade i rekryteringsprocessen är Maija Allard, som är koordinator vid räddningstjänsten på Gotland.

– Vi rekryterar fem personer till vår heltidsstation. Parallellt pågår det en rekrytering till sommaren. Vi har även en pågående rib-rekrytering, räddningstjänstpersonal i beredskap. Gamla benämningen är deltidsbrandmän, säger Maija Allard.

För att undersöka hur jobbiga de fysiska testerna egentligen är bestämde sig Helagotland.se:s redaktion att låta en av våra reportrar utmana en brandman i ett av fystesten. Lotten föll på mig, David Skoog. Och efter fyra varv på banan kan jag intyga att det krävs en hel del uthållighet och pannben för att vara ta sig genom testet. Att sen kunna utmana en brandman i det kräver nog även lite fler träningspass än vad jag får till som småbarnsförälder. Min motståndare, brandmannen Dennis Emilsson, klarade banan på 8 minuter och 25 sekunder. Själv lyckades jag, svettig och flåsande, kämpa mig i mål på dryga 12 minuter. Banan i sig bestod av att i arbetsställ och med luftpaket på ryggen genomföra fyra varv bestående av 10 burpees, 15 step ups bärandes 20 extra kilo, kryp under bord, 10 lyft till axelhöjd med en 20 kilo tung kettlebell och släpande av en docka på 70 kilo över salen. En riktig påfrestning.

Banan som jag fick svetta mig igenom var den bana som heltidsbrandmännen får genomföra, och den skiljer sig något från de andra anställningsformerna. Som rib-sökande genomför man till exempel ett rullbandstest.

Totalt finns det 46 heltidstjänster på Gotland och intresset för de nya tjänsterna har varit bra.

– Vi har gott om sökande, sedan ska man få det att funka. Gällande rib måste man finnas på orten dagtid och man ska kunna inställa sig på stationen mellan 5 och 7 minuter efter larm. Det kan vara såna saker som ställer till det, säger Maija Allard.

För den som skulle vilja börja arbeta som beredskapspersonal på räddningstjänsten finns all information att hitta på Region Gotlands hemsida.

Och jag kan tipsa direkt. Se till att ha konditionen i form redan nu. För det är minsann lite svettigt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om