Varmast på Gotland i år var det den 18 juni, då en maxtemperatur på 25, 5 grader uppmättes i Östergarnsholm på östra delen av ön. I juli var det som hetast den 27:e, då det mättes 24,2 grader på Visby flyplats.

– Vi har inte blivit bortskämda med de höga temperaturerna i år, säger Alexandra Ohlsson, meteorolog vid SMHI.

Sett till den högsta förekommande maxtemperaturen, får man alltså gå tillbaka till 1993. Då låg maxtempen på 25,5 grader - alla somrar sedan dess har Gotland snittat en betydligt högre uppmätt maxtemperatur.

Kallaste tempen från juni till dagens datum var den 3 juni, då Visby flyplats visade nollgradigt, och Hemse 2 plusgrader.

– Gotland har haft några dagar över det normala för årstiden sedan i juni, men många svala dagar. Vill man ligga på en badstrand och bada, så önskar många att det är varmare i luften. Det kan kännas som en besvikelse för soldyrkare, säger Alexandra Ohlsson.

Gotlandssommaren har även varit något blåsigare än vanligt.

Vad beror den svala sommaren på?

– Vi har inte fått in några av de högtryck som annars för med sig varm luft från södra Europa denna sommar, säger Alexandra Ohlsson.

Hela landet har haft en sämre sommar än vanligt, med blygsamma temperaturer.

Finns det chans till en sen värmebölja?

– Tyvärr blir det ingen stor sommarvärme under augusti. Prognosen visar runt tjugo grader, vilket är normalt för augusti månad.