Säkerhetspolisen ansvarar för drygt 400 personers skydd ur centrala statsledningen, bland annat statsministern, statschefer, riksdagsledamöter och statsråd.
– Vår bedömning är att ungefär hälften av dessa kommer att besöka Almedalen någon gång under veckan. Alla har inte livvaktsskydd. Det finns en skala av olika sorts skydd men vi ansvarar för allas säkerhet, säger Susanna Trehörning, kommenderingschef på Säpo och enhetschef för personskyddet.
Almedalsveckan är en av Säpos största insats under åren.
– Ett exempel på en stor insats var när påven kom till Sverige. Almedalen kan storleksmässigt jämföras med den händelsen, säger Susanna Trehörning.
Drygt ett halvår har förberedelserna inför Almedalsveckan pågått.
Hur stor bemanning som krävs för att klara skyddet av alla dessa personer går inte att säga.
– Nej, det kan vi inte avslöja av operativa skäl, säger Susanna Trehörning.
Säkerhetspolisens uppdrag är att göra det möjligt för politikerna att hålla sina tal, delta i möten och diskussioner utan att hindras av motståndare eller andra händelser.
– Vi måste vara flexibla men vi sätter deras säkerhet i första rummet. Vi har en väldigt god dialog.
Att Gotland är en ö innebär inga större problem för Säpo.
– Vårt fokus är att lösa vårt uppdrag och vi är vana att jobba i en mängd olika miljöer. Vi har varit här så många år nu så vi vet hur det är upplagt. Samarbetet med polisen på Gotland, regionen och partiorganisationerna fungerar bra, säger Susanna Trehörning.
asa.sveds@gotlandstidningar.se
0739252606