Konsultbyrån KPMG har på uppdrag av Region Gotland granskat kring Gneabs omskrivna försäljning av fastigheten Hantverket 1, som bland annat ledde till att regionstyrelsens ordförande Åke Svensson avgick i början av 2015.
I rapporten framgår att det är oklart varifrån försäljningssumman på 15 miljoner kronor kommer ifrån, och att de inblandade till viss del skyller ansvaret på varandra. Fastigheten har av flera externa parter värderats till ett marknadsvärde på omkring 30 miljoner kronor, vilket innebär att den såldes till ett kraftigt underpris.
Köparna, Videung Fastighets AB, uppger i rapporten att diskussioner om priset förekom redan i december 2013, och bekräftar även att priset återigen diskuterades vid ett möte i oktober 2014. Det är dock oklart vilka från Gneab som deltog vid det mötet.
LÄS ÄVEN: Konsultrapport: Kräv skadestånd efter Gneabaffären
Enligt köparna nåddes en överenskommelse i november 2014, och priset bestämdes då till 15 miljoner kronor. Avtal undertecknades den 17 november.
Både Sofia Wollmann, dåvarande vd:n för Gneab, och styrelseordföranden Åke Svensson förnekar dock att de deltagit i några diskussioner gällande prissumman. Åke Svensson hänvisar till Wollman för den muntliga överenskommelsen med köparna om priset, medan Sofia Wollmann i sin tur hänvisar till att Svensson ansvarat för den muntliga överenskommelsen.
KPMG konstaterar att det enda skriftliga dokument där priset nämns är i köpekontraktet. Varken köparna eller företrädare för Gneab har kunnat påvisa någon övrig skriftlig kommunikation.
I rapporten står även att majoriteten av styrelseledamöterna i Gneab reagerade på priset på 15 miljoner kronor när det blev känt. En av dem uppger att denne i efterhand fått berättat för sig att köparna någon gång under 2014 skulle ha lagt ett bud på just 15 miljoner kronor, men de uppgifterna är alltså obekräftade. Frågan kvarstår alltså, var kom försäljningspriset på 15 miljoner från?
I övrigt konstaterar KPMG i sin rapport att Gneab inte hade några styrelsemöten alls under hela 2014. Man skriver även att styrelsen enbart bestått av politiker, vilket i praktiken innebär att samma personer har utövat tillsyn över sig själva.
LÄS ÄVEN: Åke Svensson talar ut om hårda kritiken
Bedömningen som KPMG gör i sin rapport är att regler och riktlinjer vid ett flertal tillfällen inte följts. Bland annat kritiserar man att Sofia Wollmann inte kontaktade mäklare för att sälja fastigheten på öppna marknaden, vilket var hennes uppgift. Man kritiserar även Åke Svensson för att denne utfärdat en fullmakt till sig själv, som gav honom behörighet att för Gneab:s räkning underteckna köpekontraktet. Man menar att Åke Svenssons agerande i frågan står i strid med bolagsordningen. Som tidigare rapporterats avslutar KPMG sin rapport med att konstatera att det kan finnas goda grunder för att utreda möjligheterna kring att begära skadestånd från Åke Svensson samt Rolf Öström, som undertecknade fullmakten. Man menar att det även kan finnas grund för att göra en polisanmälan.
Frågan om hur Gneabaffären ska hanteras kommer att tas upp på regionstyrelsens sammanträde den 16 december, och sedan även på Gneab:s styrelsemöte den 21 december.
Du kan läsa hela KPMG:s rapport här >>