Bengt Åstrand, på Stockholms fastighetsbesiktning AB, är tillfälligt på Gotland för att genomföra kontroller på 45 av öns skyddsrum. När GA träffar honom har han precis gjort en besiktning av ett skyddsrum, som används som kvarterslokal, på Trädgårdsgatan i Visby.

– Rummen får byggas om så att de kommer till användning i fredstid, vilket de allra flesta har gjort, säger Bengt Åstrand.

Till skyddsrummet på Trädgårdsgatan har den kraftiga betongdörren som ska tåla gasattacker byggts in bakom en plywoodskiva för att klimatskyddas. I lokalen finns även ett kök, men enligt reglerna måste allt detta kunna rivas på 48 timmar om det blir krig. Detta skyddsrum kommer inte att godkännas utan det blir en ombesiktning om några månader, säger Bengt Åstrand:

Artikelbild

| Golvbrunnen som tillhör skyddsrummet är igensatt och måste därför åtgärdas inför ombesiktningen.

– Verktygslådan som måste finnas har troligen blivit stulen och måste ersättas. Dessutom har fästpunkterna, där skärmväggar till torrklosetter och skydd till fönstren ska sättas upp, spacklats över.

Bengt Åstrand berättar att många av skyddsrummen på Gotland ligger i privata bostäder. Ofta har boende byggt om skyddsrummet till garage eller badrum, och då byggt in skyddsrummets funktioner allt för väl så att det måste rivas.

– Till exempel får man inte ha kakel på väggarna eller i taket eftersom det kommer att flyga iväg om det kommer en tryckvåg av en bomb.

Hur reagerar folk när de får reda på att det måste rivas?

Artikelbild

| När trycket från lufttrycket inifrån rummet blir för stort släpper ventilen automatiskt ut det.

– De blir förskräckta. De kan reglerna men chansar väl ändå. Jag tror inte att de har tänkt på att allt i skyddsrummet måste servas och kommer att inspekteras, berättar Bengt Åstrand.