UTSPELET: "Landsbygden bör ha lägre skatt"

Bredband, vatten, gatlyktor. Det finns mycket som folk på landsbygden måste ordna själva. ”Vi ska inte betala lika mycket skatt om vi inte får samma service”, tycker verksamhetsledaren för Hela Sverige ska leva.

Kompensation. Mindre service borde innebära lägre skatt, tycker Terese Bengard från Hela Sverige ska leva.

Kompensation. Mindre service borde innebära lägre skatt, tycker Terese Bengard från Hela Sverige ska leva.

Foto:

92 möjligheter (GA)2018-01-16 07:30

Det handlar om landsbygdsutveckling när hundratals gotlänningar samlas på Wisby Strand i dag på den årliga inspirationsdagen 92 möjligheter.

Terese Bengard, verksamhetsledare för Hela Sverige ska leva, kommer att tala om infrastruktur och service på landsbygden och vem som ska ta ansvar för den.

Precis som på landsbygden i övriga Sverige, förväntas de som bor på den gotländska landsbygden ta ansvar för funktioner som stadsbor får serverade. Exemplen är många. Östergarnslandet har byggt sin egen avsaltningsanläggning för havsvatten. Vängeborna har gått samman om gatubelysning. Och bredbandsutbyggnaden på landsbygden har administrerats av lokala fiberföreningar. Samtidigt måste många också kämpa mot nedläggningar av skolor och vårdcentraler och annan kommunal service.

– Självklarheten i det måste ifrågasättas, säger Terese Bengard.

Terese Bengard har varit med om att ta fram en modell som hon kallar ”samhällets behovstrappa”. Den utgår från Maslows kända behovstrappa som visar att människan måste få grundläggande behov tillfredsställda för att kunna förverkliga sig själv. Ett samhälle fungerar på samma sätt, menar Terese Bengard. För att det ska finnas tid och kraft över till innovation och företagsutveckling måste grundläggande behov av infrastruktur och service först vara uppfyllda.

– Mycket av den kraft som finns på landsbygden läggs på de grundläggande behoven, säger Terese Bengard och forsätter:

– Det finns en hierarki där staden står högst. Där finns de som bestämmer och det är där det satsas. Och så ser det ut oavsett om du är i Jämtland eller på Gotland. Bor man på landsbygden får man fixa det själv, vare sig det handlar om att sätta upp julgranar eller infrastrukturella satsningar. Det kanske ska vara så – men i så fall ska det vara uttalat.

Landsbygdskommuner har ofta högre skatt än storstäderna. Terese Bengard tycker att det borde vara precis tvärtom.

– Vi ska inte betala lika mycket skatt om vi inte får samma service. Jag tycker att man ska lägga in sådana parametrar i det nationella skatteutjämningssystemet. Det skulle ge en jämnare fördelning mellan stad och land och mellan södra och norra Sverige.

92 möjligheter

Temat för årets 92 möjligheter är "Ditt val för Gotland" och både näringsminister Mikael Damberg (S) och Centerpartiets partiledare Annie Lööf får varsin kvart på sig att berätta varför just deras partier får hela Gotland att leva.

Bland de övriga talarna på finns Ishotellets skapare Yngve Bergqvist, som berättar hur man gör för att gräva där man står och journalisten Po Tidholm som talar om hur urbaniseringen stärker stadens tolkningsföreträde över landsbygden. Regiondirektör Peter Lindvall kommer att tala om regionens roll i utvecklingen av hela Gotland

Dagen arrangeras av Tillväxt Gotland.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om