Varenda droppe tas om hand i Östergarn

Avsaltat vatten från Östersjön blir dricksvatten hos hundratals hushåll, och med deras avloppsvatten bevattnas hundratals hektar åkermark. I Östergarn verkar vattenproblemen ha fått en optimal lösning.

Bevattning. Nu finns det gott om vatten för lantbrukarna i Östergarn. Johan Hellström vid Skags kan vattna sina morötter med avsaltat havsvatten.

Bevattning. Nu finns det gott om vatten för lantbrukarna i Östergarn. Johan Hellström vid Skags kan vattna sina morötter med avsaltat havsvatten.

Foto: Henrik Radhe

Vattenlösning (GA)2017-06-21 06:00

– Det tog en evinnerlig tid att få till en lösning, men i gengäld blev den väldigt bra, säger projektsamordnaren Gunnar Bendelin när han hälsar välkommen till reningsverket vid Skags.

Det har gått mer än tio år sedan socknens utvecklingsbolag Nygarn i en analys kom fram till att viktigast för Östergarns utveckling var en lösning för vatten och avlopp. Slutligen blev det Region Gotland som byggde avsaltningsverket i Herrvik, medan sockenborna löste avloppsfrågan själva.

– Det var väldigt bra att vi fördelade risktagandet, tycker Gunnar Bendelin.

Avsaltningsverket förser sedan förra sommaren stora delar av Östergarn med dricksvatten. I Katthammarsvik har regionen eget avlopp, men för övriga delar behövdes andra lösningar. I Herrvik driver en ekonomisk förening ett reningsverk. För övriga startade Nygarn dotterbolaget Nyhagen vatten och avlopp AB.

– Det har grävts kors och tvärs i Östergarn de senaste åren för fiber, vatten och avlopp. Vi har dragit 3-4 mil avloppsledningar som täcker ett område från Östergarns skola till Grynge och Sysne, säger Gunnar Bendelin och berättar att man investerat 25 miljoner kronor.

Av 300 tillfrågade hushåll har 217 tackat ja till anslutning. Reningsverket i Skags har kapacitet för ytterligare 150 hushåll och nu finns planer att ansluta hushåll i Gammelgarn.

Östergarn har fått ett unikt kretslopp för vattnet. Det avsaltade dricksvattnet blir avloppsvatten efter att ha använts av hushållen. Det samlas upp vid reningsverket vid Skags, där renas det till badvattenkvalitet. Därefter släpps det ut i en 50 000 kubikmeter stor damm innan det sprids på åkrarna.

– Normalt måste avloppsvatten lagras ett halvår innan det kan spridas på åkrar, men det här är så rent att vi fått tillstånd att använda det direkt, berättar Gunnar Bendelin.

Lantbrukarna har satsat en miljon kronor på att bygga ett nät med bevattningsledningar. Avloppsvattnet används nu som bevattning i Östergarnsdalen.

För många med utdömda avlopp kom Nyhagens erbjudande lägligt. De som nyligen investerat i eget avlopp fick rabatt om de anslöt sig. En av dem var Åsa Mercil vid Sysne.

– Jag fick både vatten och avlopp inkopplat i påskas. Det är jättebra tryck i ledningen och det avsaltade vattnet smakar bra. Tidigare hade vi egen brunn, men hämtade ändå dricksvatten. Nu slipper jag det, säger Åsa och kastar ut den avlagda vattendunken.

Nyhagens vatten och avlopp AB

Dotterbolag till Nygarn Utveckling AB som är Östergarns utvecklingsbolag. Båda är bolag med särskild vinstbegränsning. Nyhagen startade 2015 med uppgift att bygga och driva ett avloppsnät.

Avloppsanläggningen är en investering på cirka 25 miljoner kronor plus moms. Den finansieras med anslutningsavgifter, samt ett våtmarksstöd på 972 000 kronor.

Anslutningsavgiften har varit cirka 150 000 kronor. Fastighetsägarna betalar sedan en fast årlig avgift, samt rörliga avgifter för dricksvattnet och avloppsvattnet.

Årsavgiften är olika för åretruntboende och sommarboende. Helårsförbrukare beräknas betala cirka 6 500 kronor per år, medan avgiften för sommarboende beräknats till 4 700 kronor per år.

Fakta: Nyhagen

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om