"Vi vet inte om den kommer överleva"

Just nu vårdas en stor kungsörn hos Måns Hjernquist i Sproge: "Hon är drygt två meter mellan vingspetsarna".

Foto:

Kungsörn hittades på östra Gotland2016-04-11 15:38

På söndagen upptäcktes en örn som försökte lyfta från en strand på östra Gotland. Rovfågeln verkade skadad eller sjuk och personen som hittade fågeln kontaktade då polisen som in sin tur kontaktade ornitologen Måns Hjernquist som är vilthabiliterare på Gotland.

– Vi var och hämtade den i en stor bur och nu är fågeln här hemma, i ett mörkt utrymme. Vi vet inte om den kommer att överleva.

Måns Hjernquist säger att han några gånger per år får ta hand om skadade eller sjuka örnar men oftast är de i så dåligt skick att de måste avlivas.

– Den här fågeln är ändå i så god kondition att det är värt att försöka få den frisk.

Vad örnen, som är en hona på cirka fyra år, har varit med om är ännu oklart. Hon har inga yttre skador, som de kan få om de flyger in i elledningar eller vindkraftverk. Istället kan hon ha blivit förgiftad av något eller lider av näringsbrist.

Planen är nu att få i henne näringslösning och vitaminer. Hon ska avmaskas och om hon klarar det, kommer man att försöka röntga henne för att få veta mer om hennes tillstånd.

– Men det viktigaste just nu är att fågeln inte blir stressad. Därför förvarar jag henne i ett litet mörkt utrymme och med så lite kontakt med människor som möjligt.

Man räknar med att det finns cirka 40 kungsörnspar på Gotland. Om en hona blir skadad eller dör påverkas populationen märkbart, menar Måns Hjernquist som därför kommer att göra allt för att rädda fågeln.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om