Arenaeffekten som kom av sig

Ica Maxi Arena var regionens present till elitklubbarna. Snart två säsonger senare har restaurangen bommat igen, logerna gapar tomma och publiksiffrorna är tillbaka där de var i Södervärnshallen.

Foto: Petra Jonsson

GA GRANSKAR2017-02-18 10:00

Ica Maxi Arena kostade Region Gotland 103 miljoner.

Första säsongen i Visbys nya idrottstempel blev också en succé.

Vändkorsen snurrade som aldrig förr, publikrekord slogs och den sportsliga satsningen mer vågad än den andra.

Två säsonger senare ser verkligheten annorlunda ut. Endre IF, Visby IBK och Visby Ladies är nöjda med Ica Maxi Arena, men de positiva effekterna av arenan så gott som bortblåsta.

– Det är en fantastisk arena och regionen ska verkligen vara stolt över vad man fått ut för pengarna. Men jag tror att alla klubbar förlitade sig på att arenan skulle sälja sig själv även efter första året, säger Per Viberg, före detta klubbchef i Visby IBK.

Tisdag kväll den 10 januari 2017. Efter en miserabel höst med nio raka förluster har det forna storlaget Visby Ladies börjat röra på sig. Sportchefen Anders ”Leo” Pettersson har själv tagit klivet ner i båset. Den här lördagen kommer regerande svenska mästarinnorna Luleå på besök och Visby har 13 raka förluster mot Norrbottenlaget.

I Visby Ladies gör det amerikanska nyförvärvet Nicole Bauman debut.

När Visby Ladies vann sitt hittills enda SM-guld 2005 var det efter en stenhård finalserie mot just Luleå och inför överfulla läktare i Södervärnshallen. I dag är läget annorlunda.

289 åskådare har betalat entré i Ica Maxi Arena. Stora delar av läktarna gapar tomma liksom de påkostade viplogerna på södra kortsidan.

Det har blivit en vanlig syn under hösten och vintern. Den här kvällen liksom många tidigare kvällar när Visby Ladies spelar håller arenakrogen O’Learys stängt.

– Det går inget vidare har jag hört, säger en man till sitt sällskap när han passerar restaurangen.

– Jag köper en korv och kaffe i pausen. Det räcker bra och pengarna går till klubben.

Bara några dagar senare lämnar ägarna Per Viberg och Jonas Jacobsson in en konkursansökan.

Visby Ladies kan aldrig hota Luleå och för det amerikanska nyförvärvet Nicole Bauman blir det förlust i premiären och Luleå utökar segersviten till 14 raka mot Visby.

Vi backar bandet till 2010. Under många år har idrotten kämpat för att förmå Region Gotland att satsa på en ny idrottsarena. Södervärnshallen är sliten och håller inte måtten. Varje säsong tvingas klubbarna att ansöka om dispens.

Ulf Jonasson, dåvarande ordförande i Visby Ladies satte ord på elitklubbarnas frustration i en insändare i GA och GT fem år tidigare: ”Det är så uppenbart miserabelt för varje besökare och i synnerhet för gästande lag. Som idrottsledare i alla former så skäms man att erbjuda denna anläggning som Södervärnshallens kvalitet består av”.

Fem år senare fattar regionstyrelsen det efterlängtade beslutet att bygga en ny sporthall i Visby, men klubbarnas eldsjälar vågar fortfarande inte ta ut något i förskott.

Huvudspåret är Visborgsområdet efter önskemål av Gotlands idrottsförbund. Miljöpartiet kommer med ett motförslag kallat ”Hallen på Vallen” där man vill bygga på Gutavallen, men det avslås med motiveringen att det blir för dyrt.

Under bygget av Ica Maxi Arena inser Region Gotland att fler intäkter är nödvändiga och i maj 2014 ger regionstyrelsen kultur- och fritidsnämnden i uppdrag att hitta nya intäktsmöjligheter för hallen. Sammanlagt görs tilläggsbeställningar för 5,2 miljoner kronor. Kultur- och fritidsnämnden beslutar att satsa på att utrusta arenan med ett restaurangkök i stället för ett enklare serveringskök som var ursprungsidén.

O´Learys köper senare rättigheterna till restaurangen som var den första i sitt slag i Sverige.

Region Gotland beslutar också att ta bort ett läktarparti på ena sidan för att bygga fyra viploger till en kostnad av 1,3 miljoner kronor. Idrottsklubbarna kan hyra logerna för 1000 kronor av Region Gotland för att i sin tur hyra ut dessa till sällskap under matcherna och på så sätt stärka klubbkassan.

Sporthallen förvandlas steg för steg till en arena. Stor betydelse i denna vändning har Visby IBK:s klubbchef Per Viberg som plöjt ner hundratals timmar i arenan.

Efter justeringarna har arenan lanserats med paroller som ”Sporthallen – en lokal, tusen möjligheter” och ”En modern arena för idrott, kultur och event”.

Namnet på arenan presenteras strax före invigningen: Ica Maxi Arena.

Invigningen som sker den sista helgen i september är pampig med Gotlandsmusiken och länsteaterns musikal ”Bland tomtar och boll”. Regionstyrelsens ordförande Björn Jansson (S) (mittenbilden) hyllar eldsjälarna innan han klipper bandet.

– Ni bär upp det gotländska samhället. Nu ska ni bära denna arena in i framtiden, säger han.

Vid hans sida står partikollegan Janica Sörestedt, ordförande i kultur- och fritidsnämnden.

– Här inne ska det svettas, skrattas, gråtas. Här ska vi sida vid sida kämpa för det vi tror på. Det ska vara hela Gotlands arena, säger hon.

Damerna först heter det ju och därför får Visby Ladies äran att vara värd för den sportsliga premiären. Ett mobilt parkettgolv läggs ut för att möta Svenska basketförbundets krav om trägolv. Ladies får en flygande start i sitt nya hem och besegrar Alvik med 84–62. I pausen och efter matchen showar så väl tidigare Alcazar- och Barbadossångaren Magnus Carlsson som Idolstjärnan Mollie Lindén.

Visby Ladies fördubblar sitt snitt under första säsongen i Ica Maxi Arena. Endre (+214 åskådare) och Visby IBK (+252) höjer också publiksnitten markant.

– Publikökningen gav ett rejält ekonomiskt uppsving. Vi dubblade publikintäkterna i fjol, säger Carin Sjöberg, (understa bilden).

Sportsligt blir första säsongen inte vad klubbarna tänkt sig. Visby IBK har gått ut med att man som allsvensk nykomling ska avancera till Svenska Superligan, men trots flera stjärnvärvningar missar man kvalet och slutar femma.

Endre IF ställer sin starkaste trupp hittills på banan och går för SM-guld. Det tar slut efter tre raka nederlag i semifinalen mot Pixbo. Visby Ladies har som uttalat mål att nå semifinal, men Udominate gör processen kort med gotländskorna i kvartsfinalen.

Trots att Ica Maxi arena utrustats för att klara alla tänkbara evenemang är det fram till idag mest idrottsklubbarna som utnyttjat arenan. De andra evenemangen är lätträknade. I mars 2016 hålls ”Våga va’ dig själv-dagen”, i april showar Mojje tillsammans med Markoolio (översta bilden) och Tobbe trollkarl. I maj framförs musikalen Snövit och Visby dansskola håller sin avslutningsshow. Tre lokala företag arrangerar mässor och i november hålls Tubecon med några av Sveriges Youtubestjärnor.

Ett och ett halvt år efter den storslagna invigningen har restaurangen bommat igen. Aktiviteten i hallen räckte inte för restaurangen, som den 16 januari försätts i konkurs. Ägarna Per Viberg (även klubbchef i Visby IBK) och Jonas Jakobsson är kritiska till hur regionen drivit hallen.

– Arenan är totalt outnyttjad. Det är många dagar som det är helt tomt där, sade Jonas Jakobsson till helagotland.se i samband med konkursen.

– Region Gotland vill inte se Ica Maxi Arena för vad den är. Istället driver man den som en gympasal precis som med Södervärnshallen, säger Per Viberg.

Inför den pågående säsongen skrotas flera av de tilltagna satsningarna. Endres galjonsfigur Anna Jakobsson lägger klubban på hyllan och de utländska stjärnorna Corin Rüttimann och Malgorzata Pazio väljer att gå till seriekonkurrenten Iksu. Visby IBK går in i säsongen utan några stjärnvärvningar och med en tunn och skadekänslig trupp. Visby Ladies satsar hårt med fyra utländska proffs, men flera av dessa är ringrostiga och levererar inte på önskad nivå.

Intresset för de påkostade logerna är svalt. Första säsongen finns stundtals intresse, men den här säsongen gapar logerna allt som oftast tomma eller så sitter klubbens egna representanter på platserna.

– Det har inte varit glasklart hur det ska funka och det har inte varit lätt att sälja. Tanken är god, men jag tror att det tar tid att ändra ett beteende. Vi känner inte att våra sponsorer och samarbetspartners har det här behovet, säger Carin Sjöberg.

Visby Ladies väljer medvetet att inte lägga något krut på att försöka sälja loger.

– Logerna är nog en felsatsning. Gotlänningen sätter sig nog inte där om det inte är fullt på övriga läktare. I vårt fall där det är 300-400 åskådare så skulle man känna sig uttittad. Lite som apan i buren, säger Anders ”Leo” Pettersson.

Visby IBK är den som lyckats bäst med logeuthyrningen och Per Viberg som var med och forcerade byggandet tror att logerna kommer att generera intäkter på sikt.

– Det är jag övertygad om. I alla fall för Visby IBK där jag tror att man inom något år kommer att ha 100 procent beläggning på matcherna, säger han.

Den här säsongen har också publiksiffrorna rasat. Endres publiksnitt har sjunkit med 200 åskådare per match och man snittar 486 i grundserien.

– Vi har hamnat i en formsvacka och kanske har det att göra med att vi tappade spelare som Corin Rüttimann och Anna Jakobsson. Vi uppfattar det som att många i publiken är lojala till enskilda spelare, säger Carin Sjöberg.

Endre och Visby Ladies är inte ensamt om att lida av vikande siffror. Även Visby IBK upplever ett liknande tapp.

– Liveidrott har problem överlag och tappar åskådare. Jag tror att det kan bero på hur stort utbudet kring idrotten är på nätet. Här tror jag att klubbarna måste fundera på prissättningen. Priserna höjdes när man flyttade in i arenan och kanske är det dags för en sänkning, säger Per Viberg.

Han berättar att Visby IBK gjort två stora publikkampanjer där man bjöd på inträdet, men någon publiksuccé blev det inte.

– Det blir sällan några publiktoppar utan det ligger mellan 500 och 700 personer. Förr hade vi vissa toppar där det kom 1000 personer, säger Per Viberg.

Så sent som den 11 februari kör man en tredje kampanj (gå två betala för en) och 582 personer kommer för att se Visby möta IBF Örebro i en ödesmatch.

I fjol snittade Visby IBK 802 åskådare per match – hittills i år är snittet 614.

Visby Ladies har vid ett par tillfällen den här säsongen inte mäktat med att locka över 200 åskådare.

– Det är vårt eget fel, vi har inte spelat tillräckligt bra och heller inte någon rolig basket, säger Anders Pettersson självkritiskt.

Sportchefen lyfter också fram arenans placering som en möjlig anledning till att publiken sviker.

– Placeringen av arenan var inte så lyckad har det visat sig. Hade man fått till ”Hallen på Vallen” som kom fem i tolv hade det kanske varit något helt annat läge. Då hade man nog fått lite mer publik och hallen hade kunnat utnyttjas även på dagtid mer än nu. Det är inte speciellt många som kommer hit när det inte är match, konstaterar han.

Per Viberg är kritisk till att det inte finns fungerande kollektivtrafik till och från matcherna.

– Det här med busslinjer har man missat helt. Det pratades om det tidigt, men sen har det inte hänt något. Sedan är det beklagligt att man inte är klar med vägnätet och att det saknas gatubelysning helt på vägen till arenan.

När kollektivtrafik saknas väljer besökarna att istället ta bilen och då tillkommer problemet med parkeringsplatser.

– Parkeringsplatsen är underdimensionerad. Jag vet flera gånger man kommit och tänkt ”Oj, vad mycket folk” och sedan kommer man in och då är det bara ett par hundra personer.

För Per Viberg har de två senaste åren varit tuffa. Arbetet i och kring arenan i kombination med konkursen har satt sina spår. Han har lämnat tjänsten som klubbchef och sedan den 1 februari har han inga uppdrag i Visby IBK eller arenan:

– Jag har lagt hundratals timmar och blivit som en ambassadör för Ica Maxi Arena, men numer är den förknippad med mycket som är jobbigt med tanke på konkursen. Det kommer nog att ta ett tag innan jag går på match igen.

Samtliga klubbrepresentanter ser ljust på framtiden.

Andreas Sallmunds är ordförande i Visby IBK och passar på att hissa arenan.

– Jag tycker att alla har en tendens att vara negativa, men det här är bra. Ica Maxi arena måste ju vara det bästa som hänt vintersporten på Gotland, säger Andreas Sallmunds.

Likaså är Region Gotland nöjd med sin investering.

– Vi har inte fått några extra driftmedel och klarat det inom den budget som finns. Sedan har antalet träningstimmar gått upp från 958 timmar under 2015 till över 2200 i fjol, sade fritidschefen Marie Flemström nyligen till helagotland.se.

Känns Ica Maxi Arena som hemma då?

– Inte till 100 procent. Det tar tid att vänja sig av med Södervärn och den känslan. Hade man 300-400 i Södervärn kände man att det var ett bra tryck, men här blir det tommare, säger Anders ”Leo” Pettersson.

Carin Sjöberg är inne på samma linje:

– Södervärn var södervärn. En mer intim arena där åskådarna kom närmare spelet. Det är klart att det finns en saknad. Samtidigt är det ju mycket som är bättre nu.

Intäkterna

Ica Maxi Arena drar 2016 in 785 000 kronor i hyresintäkter. Det är mer än beräknat och idrotten svarar för merparten. Totalt betalar idrottsföreningarna 486 000 kronor för träningstider och matcher, och ytterligare 74 000 kronor för att få tillgång till eget omklädningsrum och förråd.

Övriga evenemang drar in 225 000 kronor. Av dem har flera kopplingar till idrotten, exempelvis GA Cup och Krullis Cup, Rally Gotland och lägret med herrlandslaget i innebandy i november.

Namnrättigheten. Ica Maxi betalar 300 000 kronor årligen i fem år för arenanamnet. Pengarna fördelas sedan till elitklubbarna i ett representationsstöd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!