Rallytjejer styr från vägkanten

BILSPORT: Funktionärsklubben Rallytjejerna håller sedan länge Gotlands rallytävlingar på banan.Med tillskott från Idrottslyftet ska nya chefsfunktionärer utbildas.- Det behövs flera som vågar ta en chefsposition, säger projektledare Jane Erixon.

Foto: Tommy Söderlund

Sport2008-11-08 04:00
Någon av tjejerna har kört rally själv, andra har respektive, släktingar eller kompisar som tävlar. 1995 startades föreningen Rallytjejerna, vars medlemmar agerar funktionärer vid alla större rallysammankomster på ön. I tio års tid har de ansvarat för den tyngsta sträckan på Rally Gotland - de tre milen vid Tofta skjutfält.
Klubben, som har 27 medlemmar i dag, genomgår nu ett generationsskifte.
- Vi måste passa på att utbilda våra yngre medlemmar till chefsfunktionärer, innan de äldre lägger av, säger Jane Erixon.
I samtal med Gotlands idrottsförbund fick hon tipset att söka pengar från Idrottslyftet. Svenska bilsportsförbundet var med på noterna och projektet Framtidstjejerna tog form. Syftet är att utbilda medlemmarna av Rallytjejerna så att fler kan ta på sig ledande funktionärspositioner.

Hjälp utifrån
- Rally Gotland vill växa och då behövs flera frivilliga med rätt kunskaper. Inom projektet ingår ett utbyte med en fastlandsklubb, som också kan hjälpa till på den tävlingen. I gengäld åker vi upp och arbetar med dem någon gång. Då utbyts även erfarenheter, berättar Jane Erixon.
Även utbildare från Svenska bilsportsförbundet kommer att besöka projektet. Funktionärerna delas upp i tre klasser med olika befogenhet och utbildarna kommer även att "klassa upp" de deltagare som bedöms ha tillräckligt med erfarenhet.
En annan viktig ingrediens i projektet är mentorsprogrammet, som innebär att medlemmar med mindre erfarenhet på prov får ansvaret för en sträcka, med en mentor hela tiden nära till hands. Enligt Jane Erixon handlar det om att bygga självförtroende.
- De yngre tjejerna måste få prova på för att känna att de klarar av det. Att de vet vad de ska göra om någon kör av eller något annat händer.

Bygger självförtroende
Linnea Erixon, dotter till Jane, är även hon en Rallytjej. Hon har växt upp med rally och ser fram emot att få större ansvar vid vägkanten.
- Men några av de andra tjejerna var tveksamma om de ville klassas upp, även om de skulle få chansen, berättar Linnea Erixon.
Lena Wiman, Rallytjej sedan många år, är också med i projektet för att uppdatera sina kunskaper.
- Det är för få som vågar just nu, vi måste bli fler. Det är ju duktiga tjejer i gruppen, säger hon.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!