När Birgitta Stenström, 70, skulle betala sin mat i kassan på Coop Forum fick hon chockbeskedet - kontot var länsat. Hela pensionen var borta.
- Man blev chockad och skakis. Jag håller alltid handen för när jag tar ut pengar, men man tror ju inte att det ska hända sig själv, säger Birgitta Stenström som blev av med 3 500 kronor.
Nu har hon hälften av räkningarna kvar att betala, men inga pengar.
Nordea har meddelat sina drabbade kunder att de får ersättning och även möjlighet till ett korttidslån. I går var det dock oklart hur länge ersättningen dröjer och i nästa vecka dras autogirobetalningarna ifrån Birgitta Stenströms konto.
- Jag klarar mig inte alls. Men jag har hundmat och kattmat i alla fall, och lite mat till mig själv i frysen. Men det räcker ju inte alltför länge, säger Birgitta Stenström.
Men hon är inte ensam. Nordea har upptäckt att ett tiotal av deras kunder på Gotland har drabbats av kontokortskapningar den senaste tiden. Totalt har mellan 50 000 och 60 000 kronor har tagits ut med de kapade korten - ifrån USA.
Helena Östman, presschef på Nordea, bekräftar för GT att banken också vet var brotten begåtts:
- Ja, vi vet var. Men det går vi inte ut med, det är ett polisärende nu och då får i så fall polisen uttala sig. Men det handlar inte om Nordeas egen bankomat i Visby.

"Sanslöst lätt att läsa av"
Härvan har även berört andra bankers kunder. Vid lunchtid i går fick även 66-årige Jan Nyström ifrån Havdhem veta att närmare 10  000 kronor hade tagits ut ifrån hans SEB-konto.
- Två uttag på 4 900 kronor vardera hade gjorts i Thailand tidigt på morgonen, berättar han.
I 25 år har Jan Nyström arbetat på just SEB med att utveckla bankomater och han efterlyser nu ett säkrare kortsystem. Att kort med chip blir obligatoriska är ett måste, menar han.
- Magnetremsan är sanslöst lätt att läsa av och blir det här vanligare är det ett problem. Det gäller att folk har kontanter att leva på. Jag klarar mig, men det finns de som ligger på marginalen och inte gör det, säger Jan Nyström.

Flera banker drabbade
Fem kontokortskapningar polisanmäldes hos Gotlandspolisen i går. Hur många som berör vilka banker är oklart, men det handlar om bedrägerier som har upptäckts nu i veckan. Några anmälningar har gjorts av banker och några på initiativ av kontokortsinnehavarna själva.
Hur bedragarna kommit åt kontokortsuppgifterna vet polisen ännu inte. Men man misstänker så kallad skimning eller kortkapning.
- Då kopierar man helt enkelt korten med hjälp av elektronisk utrustning, ibland genom att fästa den vid en uttagsautomat, säger Roger Björkander på Gotlandspolisens kriminalavdelning.

"Oerhört svårt att utreda"
Det här är en form av brott som är ganska vanlig. Gotland har dock varit förskonad från större räder.
- Det här brott som är oerhört svåra att utreda. Man måste nästan ta förövarna på bar gärning när kortet kapas för att få fast dem, säger Roger Björkander.
Till en början ska man nu se om det finns någon gemensam nämnare mellan de anmälda kortkapningarna.