Alla som är gravida eller någon gång fött barn har antagligen fått höra om bäckenbottenträning, även kallad knipövning i dagligt tal. Övningar som ska motverka inkontinens på grund av försämrad muskulatur i underlivet vid eller efter en graviditet. För Linda Ringblom och hennes mammagrupp, som hon lärde känna via det sociala nätverket Twitter, kändes det lite svårt att ta till sig av den vanliga informationen hon fick via mödravården.
- Det har känts mer naturligt och avslappnat att prata om det online, kanske för att det känns lite mer anonymt där. Men egentligen är det ganska enkelt, säger hon. För två veckor sen tog Linda Ringblom initiativet att öppna Twitterkontot tillsammans med vännen Nina Klose.
- Namnet "Bäckenbottsträning" kändes inte speciellt kul, därav "Snippjympa", skrattar hon. Redan efter första dygnet var det 700 andra twittrare som följde Snippgympas inlägg på sajten och responsen efter det har varit enorm med kända stortwittrare som sexrådgivaren Katerina Janouch, programledaren Annika Lantz och fotbollslegenden Glenn Hysen, som har uppmärksammat snippgympan via sina konton.

Vänta nu... Glenn Hysen?
- Alla har fördel av att förstärka musklerna. Knipövningar är bra för män utav samma anledningar som för kvinnor, nämligen för att motverka inkontinens. Det sägs också ha positiva effekter för samlivet även för män och träningen kan förebygga erektionsproblem.

 

Hon beskriver träningen som en kisstråle som klipps av eller en prutt som du försöker hålla tillbaka. Men det kan vara knepigt att hitta den rätta tekniken. För att testa att hitta rätt muskler kan man prova att knipa av kisstrålen på toaletten en gång, men man ska sedan inte träna på det sättet eftersom det kan störa urinblåsans reflexmässiga tömning.

- Vi ger tips om hur du gör och vi påminner om att du ska göra det. De som följer oss får minst en påminnelse varje dag. Vi är inga medicinska experter och har man såna frågor hänvisar vi alltid till sjukvården.

Hur ofta gör du själv knipövningar?

- Det blir ganska ofta. Jag snippgympar två till tre gånger om dagen och jag gör det när jag är ute och går med barnvagnen. Det finns de som gör det när de äter chips i soffan eller sitter vid datorn, det spelar egentligen ingen roll. Det viktiga är att det görs.