Finsmakare i årets socken

I lördags var det primörhelg i Sanda. Tre lokala matproducenter visade upp sig, men bara en fick besök av finsmakarna i Gastronomiska akademins vänförening.

Foto: Petra Jonsson

Gotland2011-05-23 04:00

När Primörpremiären kom till Sanda var det invigning och full fart på Stenhuse gård.

- Det var säkert hundra personer här på förmiddagen. Jag har sålt närmare 100 kilo sparris, det här med närodlat har slagit igenom ordentligt, säger Tomas Pettersson, ägare till gården.


Tog över gården
Han tog över gården 1996 och då var den ett traditionellt gotländskt lantbruk med mjölkkor, beten och vallodling.

- Men det gäller att specialisera sig, bli bäst på någonting om man ska klara sig som en så här liten gård, säger Tomas Pettersson.

Han odlar sparris, säljer kaip och ramslök.

- Det kommer massor av folk från sommarstugorna i Björkhaga. När de väl kommit hit får de med sig potatis och annat vi odlar.

Tomas Pettersson är inte den enda matproducenten i Sanda, Gute Chark tillverkar sina korvar där. I lördags höll de till vid bygdegården där en bakluckeloppis drog mycket folk.

- Det är gotlänningarna som köper våra korvar. Vi försökte oss på en satsning i Stockholm, men lade ner det, säger Robert Nilsson, som driver företaget tillsammans med sin familj.


Besökte korvkiosken
Besökarna på bakluckeloppisen tog en sväng förbi Gute Charks korvkiosk mellan fynden. Gastronomiska akademins vänförening samlades på Stenhuse gård för att lyssna till Tomas Pettersson som berättade om sparrisodling.

- Det är spännande att man får smaka på alla gotländska primörer. Flera odlare har fått diplom och medaljer av Gastronomiska akademin, säger Christina Möller, ordförande i Gastronomiska akademins vänner.


Gotländska råvaror
Tomas Pettersson har varit skicklig på att komma i kontakt med krögare och grossister i Stockholm. Tomas vän, stockholmsjournalisten Jan Sterner ordnade resan för Gastronomiska akademins vänförening till Gotland.

- Många ledande restauranger som Lux och Mathias Dahlgren (tidigare Franska matsalen på Grand Hotel i Stockholm) använder sig av gotländska råvaror. Det är kvalitén på varorna från de duktiga gotländska odlarna som lockar de petiga krögarna, säger Jan Sterner, medlem i samma förening.

Stenhuse gård producerar 15 ton sparris årligen, Tomas Pettersson satsar på att öka produktionen till 30 ton och nu har han ögonen på den finska marknaden. Lite längre västerut i Sanda socken driver Pia Westergren bageri. Hon sålde slut på dagens specialitet, surkålsgryta, och hade många besökare under lördagens primörhelg.

- Det har varit ett riktigt uppsving i dag. Man skulle behöva sådana här dagar året om, säger Pia Westergren.

Hon var tidigare dagmamma, i dag bakar hon surdegsbröd och andra bakverk hemma på gården. Hon står upptagen i listan över "Gotlands bästa bord", men de tillresta läckergommarna från Stockholm missade hennes soppa och bröd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om