Fixar gubbarna till helgen

Sju av tio midsommarfirare vill ha jordgubbar på midsommarbordet. Tomas Pettersson i Sanda är en av de gotländska storodlarna som vill säkra tillgången på bär.Men Tomas vågar inte ge några löften. Inte efter midsommaren 2010.

Färdigplockat. Plockledaren Rickard Vigström håller ordning på jordgubbsskörden. Kaew, som kommer från Thailand, levererar en fullplockad låda.foto: joel nilsson

Färdigplockat. Plockledaren Rickard Vigström håller ordning på jordgubbsskörden. Kaew, som kommer från Thailand, levererar en fullplockad låda.foto: joel nilsson

Foto: Joel Nilsson

Sanda2012-06-20 04:00

Allt såg bra ut på jordgubbsfälten vid Stenhuse i Sanda inför midsommaren 2010. Den tidiga sorten Honeoye levererade som den skulle och den något senare sorten Korona såg ut att bli klar till midsommar. Odlaren Tomas Pettersson lovade att både grossister och handlade att de skulle få de bär som de ville ha.

Men måndagen före midsommar kom ett häftigt regn som kylde ned fälten och Koronan mognade inte som den skulle. På onsdagen insåg Tomas sitt misstag: Det skulle komma att saknas 5 000 liter jordgubbar. Men då var det för sent. Grossisten Solfrukt hann inte få hem fastlandsgubbar till ön och följden blev att många butiker stod utan jordgubbar till helghandeln. Bland handlarna blev det snudd på upploppsstämning och larmrapporter om jordgubbsbristen gick ut i medierna.


Viktiga gubbar
Tomas minns den midsommaren med en rysning. Det är tufft att som enskild odlare bära ansvar för en så viktig ingrediens i det gotländska midsommarfirandet.

- Men det var bara för mig att krypa till korset. Jag förstår att handlarna blev arga. Jordgubbarna är viktiga för dem. Men det är otroligt svårt att räkna ut precis vad man ska kunna leverera, säger Tomas.


15 000 liter
Hans svar på frågan om det kommer att finnas jordgubbar till midsommar blir därför ganska försiktigt i år:

- Det är klart att det blir jordgubbar, men kanske inte i de mängder som jag skulle vilja ha, säger Tomas.

Jordgubbsåret 2012 började inte så bra. En snöfattig februari innebar att många plantor blev köldskadade. De överlevde, men utvecklas inte som friska plantor. Sedan fördröjdes blomningen av den kalla våren.

15 000 liter behöver Stenhuse gård få fram för att klara den egna försäljningen och täcka efterfrågan från butikerna.

Tomas står på det blåsiga jordgubbsfältet, omgiven av ett 20-tal plockare och han följer arbetet med intresse. Det de kommer att plocka den här tisdagsmorgonen kommer att ge en god fingervisning om hur bären mognar på och hur jordgubbstillgången kommer att se ut till midsommar.


Kändisgubbar
Midsommarveckan är en viktig och rolig vecka för en jordgubbsodlare. Det är nu pengarna börjar rulla in och det är nu jordgubbarna står i fokus. På midsommaraftonens morgon kommer Tomas Petterssons jordgubbar att bli tv-kändisar. Tv-kocken Paul Svensson har beställt flera olika sorters gubbar från Stenhuse för att genomföra ett jordgubbstest i TV4. Sorterna Honeoye, Sonata, Korona och Rumba ska testas. För Tomas själv är favoriten given:

- Det är Koronan. Det är en gammal sort som har varit med i minst 40 år och den är söt och god.

Plockningen är över. Lådorna summeras. 3 000 liter blev det den här morgonen och det bådar gott. Det ser bra ut inför midsommar.

Blir det någon liter över till Tomas vet han hur han vill ha den:

- Det ska vara jordgubbar med vanlig grädde till. Det finns ingenting som slår det!

Nästan sju av tio svenskar äter jordgubbar på midsommarafton. Det är en större andel än de som väljer att fira midsommar med släkten och betydligt fler än de som väljer att dansa runt midsommarstången.

I Sverige äter vi varje år 15 000 ton jordgubbar tillsammans. I snitt konsumerar vi fyra liter jordgubbar per person.

Jordgubbar angrips lätt av gråmögel, kvalster och insekter. Enligt en SCB-enkät som gjordes bland jordgubbsodlare för några år sedan behandlas en jordgubbsplanta i Sverige i snitt med 6,4 doser bekämpningsmedel per säsong.

Den moderna jordgubben odlades fram i Frankrike på 1700-talet. Den är en korsning mellan scharlakanssmultron från östra Nordamerika och jättesmultron från Chile och Argentina.

I Sverige introducerades den nya sortens jordgubbar under senare hälften av 1700-talet. Här kallades de från början "ananassmultron". Ordet "jordgubbe" är belagt i svenska språket sedan 1841, men ordet användes i början för parksmultron.

Det finns många olika sorters jordgubbar som mognar vid olika tidpunkter: Honeoye är tidigast på säsongen och är det så kallade midsommarbäret. Den är hållbar och klarar av transporter. Sonata blir klara någon vecka efter midsommar. De är ljusröda och fröna lyser tydligt i limegrönt. Korona

Korona odlas främst för lokal försäljning och självplock på grund av dess skörhet för transporter och den sämre hållbarheten. Korona är ett mycket gott och sött bär.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om