Tidstypiskt i Styringheim

I lägret Styringheim på Galgberget i norra Visby lever man som på medeltiden i en hel vecka.I går var det öppet för allmänheten. Många "mundaner" kom och tittade på de tidstypiska tälten, kläderna och hantverket.

Foto: Karl Melander

Gotland2008-08-06 04:00
- Det är skönt att komma bort från det moderna. Man kan koppla bort nutidens tidspress och informationsflöde, tycker Lars Holmgren, som sitter i ett tält och ser på när Ragnar Hultgren tillverkar medeltidens skosnören, en läderrem med metallspets.
- Att vara här i Styringheim är ungefär som att turista i en kostymfilm. Vi återskapar historien, kan man säga, säger Ragnar Hultgren.
De berättar att Styringheim är uppbyggt ungefär som ett härläger, ett läger som följer med ett fälttåg.
Många ville komma och titta på lägret, trots ombytligt väder. I går var det okej med otidstypiska saker som bilar, kameror och mobiltelefoner. Men resten av veckan får de inte synas i Styringheim.

Uppskattar vattenkranen
"Mundana", alltså moderna, saker ska gömmas undan och inte användas. Allt för att få en riktigt medeltida stämning.
- Man lär sig uppskatta vardagliga saker genom att vara här en vecka. Att bara sätta på kranen, så kommer det varmvatten, till exempel, säger Lars Holmgren.
Nu kommer en baronessa gående. Det är Arna, som egentligen heter Sofia Hoas. Hon var med och startade det första lägret. Då kom många historiska föreningar till Visby under Medeltidsveckan, men de bodde i gympasalar.
1991 var det första lägret med historiskt korrekta tält och 400 personer dök upp.
I årets läger finns 500 boende, men när det var som störst i mitten av 1990-talet bodde 950 personer i medeltida tält på Snäck.
Hela världens föreningar - med över 30 000 medlemmar - som intresserar sig för medeltiden länkas samman i SCA, Society for Creative Anachronism. Styringheim är Gotlands förening.
Sofia Hoas har varit med varje år sedan starten, men i år bor hon inte i lägret.
- Jag har fyra små barn, så vi har mest bott hemma. Vi har blivit mer bekväma med åren, säger hon.
Familjen Friberg tror inte heller att det skulle fungera att bo här med mindre barn. De är på besök för att titta på lägret, med minsta flickan Sara i en skrinda efter sig.
- Vi bor i husvagn, det är smidigare, säger Anna Friberg.
Men barnen Martin och Markus verkar ändå vara entusiastiska medeltidsfirare i sina hemgjorda kläder.
- Jag har gjort min ringbrynja själv. Framför tv:n går det fort att fläta samman metallringarna! berättar Håkan Friberg.
Han har också en hjälm i blank metall, men barnen har hjälmar i papier-maché.
- Det är bara att hitta på. Vi gillar att pyssla, säger Anna Friberg.
Det finns ett stort utbud av prova-på och workshops i bland annat sömnad, nålbindning och smockning. Under veckan kan man också förkovra sig i fäktning och bågskytte.
Jonas Eversson, som bor här under veckan, gillar att jobba med hantverk.
- Många här har vanliga jobb, säger han. Han själv arbetar på Försäkringskassan i vanliga fall, men just nu är vakt vid lägrets ingång.
Han gillar att livet och hantverket han sysslar med här är ett avbräck mot det vanliga. Att han kan se ett resultat av det han gjort. Han verkar oberörd av det regniga och blåsiga vädret.
- Jag är gammal scout, skrattar Jonas Eversson.
- Vädret kan vara jobbigt, men för det mesta går det bra.

Veteraner på lägret
Lajv-föreningen Gyllene Hjorten från Gävle är veteraner på Styringheimlägret. De var med från början och var de första att sätta upp tält utanför gympasalarna.
- Här är vi mest och slappar och träffar folk, säger Karin Andersson, som skrubbar potatis i Gyllene Hjortens festtält.
- Det är bra att lufta tälten ibland!
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om