De kan behöva anställa över 100 personer

Bildföretaget Pickits vd Henrik Bergqvist tror att de kommer bli betydligt fler inom två år. "Jättefin bekräftelse från Microsoft".

3 maj 2016 07:25

Artikeln publicerades i maj 2016 och är inte längre aktuell. Pickit kommer framöver inte anställa lika många personer man då angav.

 

 

Idén till det som i dag är Pickit kom redan 2012 och bildtjänsten kan liknas med framgångssagan Spotify. 2013 började bolaget samarbeta med Microsoft och sedan dess har parterna kommit att arbeta allt närmre varandra.

I slutet av april kommunicerades det ut att Pickit nu är en officiell partner till Microsoft. De finns bland annat i Word och Powerpoint. Där kan användarna enkelt komma åt de miljontals bilder som bolaget har i sitt bibliotek.

– Det är lite av vårt drömmål och något som vi jobbat mot hela tiden. Men det är ingenting som påverkar oss här och nu, säger Henrik Bergqvist, bolagets vd.

När tror du att det kommer att märkas?

– Det kommer vi att se mer efter sommaren. Nu var det här ett jätteviktigt steg och ger bra förutsättningar för att kunna ta det här vidare. Men vi har ännu mycket att bevisa, samtidigt är det här är en jättefin bekräftelse från Microsoft, fortsätter Henrik Bergqvist.

Pickit är mer känt globalt än vad bolaget är känt på Gotland. Tillsammans med dotterbolaget i Seattle i USA är det 24 personer som ingår i teamet, varav 17 anställda.

– Målet är att bli runt 200 personer. Det är mycket pengar som ska in och det kanske byggs i olika steg. I USA kommer det finnas mycket av försäljning och marknadsföring, berättar Henrik Bergqvist.

Hur många av dem kommer bo på Gotland?

– Initialt tror jag det handlar om 50 till 70 procent. Och inom 1,5 år kan vi vara så många.

Men det finns saker som kan stoppa bolagets expansion på ön. Spotifys grundare Daniel Ek skrev i ett uppmärksammat debattinlägg att bolaget kan komma att lämna Sverige om bostadssituationen inte blir bättre i Stockholm.

– Det är samma för oss. Bostadssituationen är det största hotet till att vi inte kan vara kvar på Gotland. Det är det absolut svåraste och det är sommaren som förstör allting. Folk som vi får hit vill vara här och stanna kvar, säger Henrik Bergqvist.

– Om man inte får en fast bostad. Då blir man lite mer flyktbenägen.

I september förra året tog Pickit in 29 miljoner kronor i en investeringsrunda. Inom några månader väntas bolaget kommunicera att nya investeringar tagits in.

– Vi är på gång med en ny runda. Den kommer att vara större än de 29 miljoner som vi tog in då, säger Henrik Bergqvist som inte vill berätta hur stor summan kommer vara.

FOTNOT: Artikeln är korrigerad. I en första version skrev vi att bolaget heter Pichit.me. I november 2015 bytte man dock namn till Pickit.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa