"Endre måste bygga om från grunden"

9 maj 1916 09:35

15 säsonger och 500 mål senare är det över.

Anna Jakobsson har bestämt sig för att sluta och prioritera sambo, familj och vänner.

Att hon fattat beslutet kommer inte som någon blixt från klar himmel. Alla visste att dagen var nära, men hoppades in i det sista på att hon skulle ge det en säsong till.

Nu tackar hon för sig och det är bara att respektera.

Anna Jakobsson har spelat hela sin elitkarriär i Endre och påpekade så sent som härom veckan att ingen annan klubb varit aktuell. Inte ens när hon studerade till fastighetsmäklare i Karlstad bytte hon klubb utan tränade med Karlstad och pendlade till Endres matcher.

Mitt första minne av Anna Jakobsson är från tiden före Endre. Anna spelade då tillsammans med storasyster Maria i Hansa-Hoburg. Det var ett division 1-kval och då 12-åriga Anna Jakobsson gjorde ett av målen i segermatchen mot Färentuna/Ekerö.

Där och då såg man talangen och i Endre utvecklades hon till den världsspelare hon är i dag.

Jag har aldrig upplevt en större målskytt inom den gotländska idrotten än Anna Jakobsson. Ett hattrick har blivit vardagsmat när Endre spelar och hon innehar också målrekordet i SSL.

Två gånger har jag mött henne på Visby flygplats då hon kommit hem med VM-guld och jag vill påstå att det finns ingen större vinnarskalle än Anna Jakobsson. Hon har förmågan som bara de riktigt stora stjärnorna har att kliva fram i de stora matcherna. Det har vi inte minst sett i VM-finalerna.

Det enda hon saknar i sitt prisskåp och som hon drömt om är ett SM-guld. Det känns sorgligt att hon inte fick spela en SM-final för vi vet alla att hon hade avgjort den.

Tanken på ett Endre utan Anna Jakobsson är obekväm. Att klubben på en vecka förutom Jakobsson tappat även Corin Rüttimann och Malgorzata Pazio är förstås ett dråpslag. Trion gjorde fler än hälften av Endres mål den gångna säsongen och såg till att Endre gick till semifinal.

Att ersätta Anna Jakobsson är förstås en omöjlighet med tanke på hennes spetskunskaper som spelare, ledaregenskaper och som den förebild hon är inom Endre IF. Det klubben kan och kommer att göra är att engagera henne i föreningen på något sätt. Det har föreningen varit duktig på med tidigare spelare.

Sportsligt tvingas Endre bygga om från grunden. Talang finns, men att tro på en semifinalplats kommande säsong är naivt. Endre får först och främst se till att säkra en slutspelsplats.

Så jobbar vi med nyheter
Mattias Karlsson, sportchef