Regionen hittar inte giftkällan – tar hjälp utifrån

Region Gotland har fortfarande inte hittat föroreningen som förgiftat vattnet i Tingstäde. Nu tar man hjälp av en konsult.

7 juni 2016 16:01

I början av april upptäckte boende i Tingstäde att det luktade starkt från dricksvattnet. Vattenverket i Tingstäde stängdes och Tingstädeborna har sedan dess fått vatten från det stora vattenverket som även försörjer Visby.

– Tekniska förvaltningen har fått uppdraget att upphandla en konsult som ska titta på strömningsriktningarna i lösa jordlager och i berget för att hitta var ifrån föroreningarna kommer, säger Isabel Enström (Mp), ordförande i miljö- och hälsoskyddsnämnden.

Alla företag med verksamhet i området har frågats ut, liksom personalen på vattenverket och alla privatpersoner med bergvärme. Ändå har man inte kunnat lokalisera giftkällan.

Vattentäkten är stängd tills vidare, ändå kommer konsulterna inte att prioritera Tingstäde i första hand eftersom de redan är anlitade av regionen för andra uppdrag som gäller vattenförsörjningen på Gotland.

– Vi ser inga akuta risker att föroreningarna ska sprida sig till Tingstäde träsk så uppdraget är lagt i kö hos konsulterna. Men det kommer väldigt olägligt, vi behöver allt vatten vi har, säger Isabel Enström.

 

*Textern är ändrad 2016-06-08

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa