Löfven besöker Gotland

Statsminister Stefan Löfven (S) besöker Gotland på onsdag i nästa vecka för att bland annat följa uppbyggnaden av försvaret på ön. Men redan på tisdag kommer försvarsminister Peter Hultqvist för att presentera vårbudgeten på ön.

15 april 2017 05:15

Det ökade fokuset på försvaret har gjort Gotland politiskt hett. Det märks inte minst nästa vecka då både försvarsministern och statsministern kommer till ön. Först ut är Peter Hultqvist på tisdag för att presentera vårbudgeten. Redan för några veckor sedan släppte regeringen en av budgetnyheterna: att försvaret får 500 miljoner kronor extra i år, varav en del av pengarna är öronmärkta för en satsning på ett nytt luftvärn på Gotland.

Dagen därpå kommer statsminister Stefan Löfven på officiellt besök till ön, det första sedan regeringen beslutade om en militär närvaro på Gotland 2015.

Enligt försvaret vill han ha en lägesbild av uppbyggnaden av försvaret på ön och vilka problem som eventuellt väntar längs vägen, bland annat med det nu överklagade bygglovet för Tofta skjutfält. Under besöket kommer han bland annat att träffa Jas-piloter och soldater.

– Han vill ha det så informellt som möjligt. Han vill ut och träffa folk, inte sitta i någon föreläsningssal och få en powerpointpresentation, säger Therese Fagerstedt, kommunikatör för Försvarsmakten på Gotland.

Under dagen kommer statsministern också att besöka Grönt Centrum i Roma.

Så jobbar vi med nyheter