Stora planer för hamnen – vill bygga 350 bostäder

Badhotell, evenemangstorg, kallbadshus – och 350 bostäder. Det är Gotlandsbyggens nya vision för Visby hamn. "Den är fruktansvärt oattraktiv i dag", säger entreprenören Karsten Inde.

29 juni 2018 07:00

I tio års tid har Region Gotland stött och blött frågan om hur Visby hamn ska utvecklas. Samma fråga väcktes hos entreprenören Karsten Inde, som bland annat är engagerad i Gotlandsbyggen AB och Hemsehem AB, när han och Gotlandsbyggens vd Mattias Topcov satt och åt lunch i Visby hamn i våras.

– Vi tittade ut över hamnen och konstaterade att den är fruktansvärt oattraktiv. Vi vill ge hamnen ett rejält ansiktslyft, säger Karsten Inde.

De kontaktade då Hanna Wengelin från arkitektbyrån Koncept Stockholm, som varit med och format de kommande lägenheterna utanför Söderport. Hon var inte sen med att hoppa på tåget.

Vad som började som en lunch har nu resulterat i ett gediget visionsarbete. Planen är att ta vara på holmen med dess spannmålstorn, magasin och kranar, genom att bland annat bygga ett badhotell, kallbadshus och evenemangstorg. De vill även bygga flertalet bostäder i form av brygghus ute på kajen och pirhus som ska stå upphöjda ute i vattnet.

– Sådana hus har gjorts på många utsatta platser i världen. Så det går att göra, man måste bara våga, säger Hanna Wengelin.

Den karaktäristiska sockersilon, som i dag rymmer klätterväggar, vill de riva och istället bygga upp ett lägenhetshus i liknande form. De vill även riva hamnkontoren, som i dag bland annat ger rum åt restaurangen Österdahls brygga. Totalt handlar det om mellan 300 och 350 bostäder samt 15 000 kvadratmeter hotell, kontor och kommersiella ytor.

– Vi vill skapa Visbys ansikte utåt och ett vardagsrum för gotlänningarna, säger Hanna Wengelin.

Under torsdagen presenterade de sin vision för bland andra stadsarkitekten Christian Hegardt.

– Det var ett positivt möte. Vi vill gärna samverka med regionen och skapa en samsyn, säger Karsten Inde.

I dagsläget finns inga bostäder med i Region Gotlands vision, då länsstyrelsen och Trafikverket menar att bostäder skulle störa riksintresset för hamnverksamheten. Men det ena utesluter inte det andra, menar Karsten Inde.

– Jag tror att det skulle gå om vi får till en uppgörelse med Destination Gotland, säger han.

Länsstyrelsen menar även att bullret i hamnen skulle göra att ingen vill bo där. Men det kommer inte vara några problem, menar Hanna Wengelin.

– Det är redan klart att godshanteringen ska flyttas till Klintehamn, säger hon.

Tror ni att bostäder i hamnen kommer kunna bli verklighet?

– Det är som Sverige i fotbolls-VM. För några dagar sen trodde ingen att de skulle gå vidare. Allt kan hända, säger Karsten Inde.

Så jobbar vi med nyheter
Ämnen du kan följa