Det var en gång...

Under Medeltidsveckan ska sagoberättaren Jean-Pierre Salkvist locka, såväl stora som små, in i sagans magiska värld.

6 augusti 2010 00:00
Under Medeltidsveckan framför Jean-Pierre Salkvist alias Sagoberättaren, sagor i S:t Pers och i S:t Drottens ruin. Sagor vi känner till, men som vi kanske inte har hört så många gånger. De har sitt ursprung i ryska, tyska och nordiska folksagor. Det blir också en del Bröderna Grimm.
- Det finns något magiskt över att man kan känna igen sagan lite, men jag ändrar händelserna en del så det blir lite överraskningar för publiken, säger Jean-Pierre Salkvist.
Idén att berätta sagor offentligt föddes för några år sedan då Jean-Pierre Salkvist var gycklare.
- Jag upptäckte hur otroligt jobbigt det var att gå omkring och jonglera hela tiden så jag övergick ganska snart till att börja berätta sagor istället. Så småningom gick jag en teaterutbildning i att just förmedla sagor.
Annorlunda bakgrund
I grunden är han undersköterska och jobbar i dag deltid inom hemsjukvården. Men han är också utbildad pastor (inom Frälsningsarmén). En ganska annorlunda, men egentligen rätt så passande bakgrund.
- Jag har studerat bland annat predikokunskap. Nu i efterhand har jag otrolig användning av det i sagoberättandet, att ta fram gamla sägner och legender. Och bygga upp en intensitet och få dem som lyssnar med på en resa.
Så kan det låta
Jean-Pierre Salkvist ger oss ett smakprov på en av sagorna. Den börjar, som sig bör, med "Det var en gång..."
Sagan handlar om en underskön prins som blir kidnappad av en drake, samt en orädd prinsessa "som slänger hjältemodigt med sitt hår". När hon till slut hittar prinsen hos draken får hon huvudbry. Vem ska hon välja? Prinsen eller draken?

Berättarens
sagor i tid & otid.

En interaktiv sagostund med berättaren
Jean-Pierre Salkvist.
För alla åldrar.
Sagorna berättas
omväxlande i S:t Pers ruin och i S:t Drottens ruin
(se evenemangslistan i
B-delen) kl 10:00 och 16:00 alla dagar under Medeltidsveckan (undantag: söndag 8/8 endast
kl 16:00 och lördag den 15/8 kl 10:00).
Entré: Frivillig.
Så jobbar vi med nyheter

Ämnen du kan följa